FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DISKRETNI ŠARM SAN SEBASTIANSKOG FILMSKOG FESTIVALA

SAN SEBASTIAN, 22. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Na svoj diskretannačin, filmski festival San Sebastiana uspio se nametnuti kao važnaeuropska postaja na godišnjem pohodu filmskih ostvarenja u borbi zanagrade, konkurirajući medijski razvikanijoj "braći", festivalima uVeneciji i Cannesu.
SAN SEBASTIAN, 22. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Na svoj diskretan način, filmski festival San Sebastiana uspio se nametnuti kao važna europska postaja na godišnjem pohodu filmskih ostvarenja u borbi za nagrade, konkurirajući medijski razvikanijoj "braći", festivalima u Veneciji i Cannesu.

Ovogodišnja, inače 52. po redu sansebastianska konkurencija, koja traje do 25. rujna, od ostalih se europskih sličnih manifestacija razlikuje po tomu što posebnu pozornost pridaje režiserima Latinske Amerike.

Druga njegova specifičnost izravan je pristup publici, ističe agencija Reuters uz ocjenu da taj elegantni baskijski grad, kad je riječ o ljepoti i kulturi, nema nikakvih razloga zavidjeti drugim gradovima domaćinima.

Zlatni, prirodni zaljev u kojemu je smješten grad nadahnuo je utemeljitelje festivala kada su birali ime glavnoj filmskoj nagradi - Zlatna školjka.

Festival je postao konkurentan 60-ih godina prošlog stoljeća, a 80-ih je izgubio na popularnosti zbog terorističkih akcija baskijskih separatista.

"Od 80-tih postupno smo jačali naš status (...) i danas nas drže četvrtim najvećim filmskim festivalom u svijetu", kazao je direktor Mikel Olaciregui za Reuters ocijenivši: "To je veliko postignuće za grad od 175.000 stanovnika".

Među konkurentima u službenoj selekciji ove su godine ugledni argentinski režiseri Adolfo Aristarian te Carlos Sorin. Sorin je ujedno i dobitnik nagrade Venecijanskog festivala.

"Zbog kulturne i lingvističke bliskosti, te dobre povezanosti s latinskoameričkim novinarima (...) San Sebastian je postao referentna točka za Latinsku Ameriku", rekao je Olaciregui.

Ove godine festival je u program uvrstio retrospektivu Anthonyja Manna, uz već ustaljenu nagradu za režisere debitante, uz sekcije za nekonformističke sineaste te posebnu sekciju hispanofonih filmova.

U konkurenciji za najvišu nagradu je prošlogodišnji dobitnik Zlatnog medvjeda s Berlinskog filmskog festivala Britanac Michael Winterbottom, a žirijem predsjedava proslaveljeni peruanski književnik Mario Vargas Llosa.

. Ovogodišnji San Sebastian osigurao je premijeru novog filma Woodyja Allena "Melinda i Melinda", kao i retrospektivu tog američkog autora.

Allen je u petak primio i posebnu nagradu iz ruku španjolskog režisera i Oskarovca Pedra Almodovara.

Specijalnu nagradu (Donosti) primili su glumica Annette Bening te glumac Jeff Bridges.

"Kriteriji za dodjelu nagrade Donosti su doseljednost i kvaliteta u karijeri kandidata, birajmo glumce koji su relativno mladi ali su ostvarili solidnu reputaciju, kao što je bio Sean Penn prošle godine ili Jeff Bridges i Annette Bening ove godine", pojasnio je Olaciregui.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙