FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SPORAZUM O SJEVERNOJ IRSKOJ JOŠ NIJE NA VIDIKU

SJ.IRSKA-PREGOVORISPORAZUM O SJEVERNOJ IRSKOJ JOŠ NIJE NA VIDIKUDVORAC LEEDS, Velika Britanija, 17. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Sjevernoirski političari postigli su u petak stanoviti napredak na pregovorima u dvorcu Leeds, 50 km jugoistočno od Londona, no i dalje suvrlo pesimistični glede mogućnosti postizanja sveobuhvatnog mirovnogsporazuma za Sjevernu Irsku.
DVORAC LEEDS, Velika Britanija, 17. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Sjevernoirski političari postigli su u petak stanoviti napredak na pregovorima u dvorcu Leeds, 50 km jugoistočno od Londona, no i dalje su vrlo pesimistični glede mogućnosti postizanja sveobuhvatnog mirovnog sporazuma za Sjevernu Irsku.

Okupljeni u prastarom engleskom dvorcu na trodnevnim pregovorima koji su već proglašeni posljednjom prilikom za spašavanje mira i obnovu vlade u Belfastu, sjevernoirski katolici i protestanti nesporazume bi trebali riješiti do nedjelje.

"Nagađanja da je za stolom postignut velik napredak i da samo što nismo postigli sporazum nisu naše stajalište", rekao je Peter Robinson, zamjenik predsjednika Demokratske unionističke stranke (DUP).

Glavna katolička stranka, Sinn Fein, političko krilo Irske republikanske armije (IRA), nešto je optimističnija.

"Sporazum je moguć i postignut je ograničeni napredak", rekao je čelnik stranke Mitchel McLaughlin.

Drugim danom pregovora predsjedaju britanski premijer Tony Blair i njegov irski kolega Bertie Ahern u nadi da će pregovori omogućiti razoružanje IRA-e.

Protestanti, naime, svoj povratak u vladu u Belfastu, suspendiranu prije dvije godine, uvjetuju potpunim razoružanjem i raspuštanjem IRA-e. Sinn Fein traži pak čvrsta jamstva da protestanti doista žele s njima dijeliti vlast. Republikanci također traže povlačenje britanskih snaga te reforme u policiji i pravosuđu.

Iako su izgledi za sveobuhvatni sporazum minimalni, analitičari smatraju da je moguć sporazum između britanske vlade i Sinn Feina o demilitarizaciji i razoružanju IRA-e koji bi potom, u idućih šest do 18 mjeseci, mogao otvoriti put za nove dogovore.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙