FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - gospodarstvo - za petak, 17. rujna

ZAGREB, 17. rujna 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zapetak, 17. rujna.
ZAGREB, 17. rujna 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za petak, 17. rujna.

DUBROVNIK - Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR), treću godinu zaredom, organizator je međunarodne konferencije 'Poticanje izvoza', koja, u cilju iznalaženja modaliteta snažnije podrške hrvatskom izvozu i smanjivanja vanjskotrgovinskog deficita, okuplja hrvatske izvoznike, strane izvozne banke i izvozno-kreditne agencije te vodeće stručnjake iz područja financiranja i osiguranja izvoza. U radu konferencije, među ostalim, govoriti će se o jačanju izvoza, stvaranju kvalitetnih, prepoznatljivih i konkurentnih hrvatskih proizvoda, kao preduvjeta za postizanje gospodarskog rasta. Svoj rad predstavit će i niz izvoznih banaka i izvozno-kreditnih agencija iz Slovenije, Makedonije, SAD-a, Švicarske, Njemačke i dr., te međunarodnih institucija, poput OECD-a, a u radu konferencije sudjelovat će i predstavnici hrvatske Vlade. (9,00 sati, Hotel Excelsior)

ZAGREB - U sklopu 80. Jesenskog međunarodnog zagrebačkog velesajma održat će se niz stručno-popratnih aktivnosti:

- Hrvatski poljoprivredni zadružni savez i Zagrebački velesajam (ZV) organiziraju tradicionalni stručni skup iz sajamskog programa poljoprivrede "Dan zadrugara", a glavna tema ovogodišnjeg skupa je oporezivanje poljoprivredne djelatnosti i poljoprivrednika u novom sustavu potpora u poljoprivredi. (10,00 sati, Klub privrednika)

- U organizaciji Hrvatske voćarske zajednice održat će se tradicionalno savjetovanje hrvatskih voćara, na kojem će se, među ostalim, raspravljati o procjeni uroda jabuka, krušaka i mandarina iz ovogodišnje berbe, problemima tržišta i dohodovnosti u hrvatskom voćarstvu i sl. (13,00 sati, Klub privrednika)

- Najboljim inovacijama predstavljenim na ovogodišnjoj izložbi inovacija "Arca" bit će uručene zlatne, srebrne i brončane nagrade. U sklopu Međunarodne izložbe inovacija, novih tehnologija i proizvoda "Arca" predstavilo se 179 inovacija, među kojima 57 radova mladih inovatora, maturanata srednjih tehničkih škola. (14 sati, paviljon 11a)

- Najuspješnijim izlagačima na ovogodišnjem JMZV-u, na kojem je nastupilo 1.750 izlagača iz 40 zemalja, bit će uručena priznanja za nastup, po posebnim priredbama, odnosno za tematske cjeline Energetika, Zaštita okoliša i komunalna oprema, Promet i logistika, Graditeljstvo-sanitarije-elektroindustrija, Strojarska i metalna industrija, Prehrana i poljoprivreda, Eko-etno-Hrvatska, Hotelska i ugostiteljska oprema, Modernpak, Tekstil-koža-obuća i Široka potrošnja. (15,00 sati, Kongresna dvorana, ZV, Av. Dubrovnik 14)

NOVIGRAD - Federacija Euro-azijskih burzi (FEAS) održat će u Novigradu u Istri svoju 10. godišnju skupštinu kojoj je domaćin Zagrebačka burza. Federaciju čine burze 25 zemalja euroazijske regije. Uz Zagrebačku, članice ove Federacije su, primjerice burze Rumunjske, Bugarske, Makedonije i Turske te još 20 zemalja od Bliskog istoka do istočne Azije. Na ovogodišnjoj se skupštini očekuje i primanje u članstvo četiriju novih članica - burzi iz Abu Dabija, Beograda, Sarajeva i Banja Luke, a među ostalim, tijekom skupštine raspravljat će se o aktivnostima FEAS-a u idućoj godini, tehnološkoj razmjeni među burzama, zajedničkom projektu i suradnji s OECD-om na izradi kodeksa najboljih poslovnih praksi i sl. Tijekom ovogodišnjeg skupa održat će se i zajednička IT konferencija dviju najvećih regionalnih burzovnih udruga - Federacije Euro-Azijskih burzi i Federacije Europskih tržišta vrijednosnih papira (FESE) (hotel Maestral u 11 sati).

VINKOVCI - U sklopu 39. Vinkovačkih jeseni, a u organizaciji Grada Vinkovaca, biti će otvoren 2. Vinkovački jesenski sajam gospodarstva i obrtništva, koji će se održavati do 19. rujna. Težište sajma je na obrtništvu, poljoprivredi, prehrambenoj industriji i šumarstvu, a biti će organiziran i niz dodatnih sadržaja, poput foruma i okruglih stolova. Na oko 2.500 metara četvornih zatvorenog i otvorenog izložbenog prostora svoje proizvode i usluge predstavit će 100-tinjak izlagača iz cijele Hrvatske, (11 sati, Teniski klub Vinkovci, Lenije bb) .

ZAGREB - Grupacija obnovljivih izvora energije Udruženja energetike Hrvatske gospodarske komore (HGK) održat će konferenciju za novinare vezanu uz problematiku razvoja i realizacije projekata korištenja energije vjetra u Hrvatskoj, uslijed donošenja Uredbe o uređenju i zaštiti zaštićenog obalnog područja mora. Tom se uredbom zabranjuje planiranje i gradnja građevina za iskorištavanje snage vjetra za električnu energiju (vjetroelektrana) na otocima i u obalnom pojasu od tisuću metara (12,30 sati, HGK, Draškovićeva 45).

ZAGREB - Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u kolovozu ove godine bila je 4,8 posto veća u odnosu na kolovozu prošle godine, a u razdoblju od siječnja do kolovoza porasla je za 3,7 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, objavio je Državni zavod za statistiku. Najveći utjecaj na rast ukupne industrijske proizvodnje u kolovozu imao je rast proizvodnje u prerađivačkoj industriji, za 5,7 posto u odnosu na kolovoz prošle godine, te rast u opskrbi električnom energijom, plinom i vodom za 5 posto, dok se pad proizvodnje od 7,6 posto bilježi u rudarstvu i vađenju. Statističari napominju da je kolovoz ove godine imao dva radna dana više od kolovoza prošle godine, što na mjesečne indekse razina utječe oko 5 posto.

ZAGREB - Hrvatski građevinari u inozemstvu su u prvoj polovici ove godine izvršili 6,9 posto više građevinskih radova nego u istom razdoblju lani, dok je vrijednost neto narudžbi istovremeno porasla za 6,4 posto, podatci su Državnog zavoda za statistiku. Hrvatski su građevinari tako u inozemstvu u prvoj polovici godine obavili radova u u vrijednosti 554 milijuna kuna, a vrijednost neto narudžbi premašuje 700 milijuna kuna. Vrijednost neto narudžbi znatno je porasla u drugom tromjesečju ove godine, i u tom su razdoblju neto narudžbe dosegnule iznos od 342,5 milijuna kuna, što je 49,9 posto viša nego li u razdoblju od travnja do lipnja prošle godine.

Urednica: Davorka Stanešić

tel: 01 4808 680

fax: 01 4808 821

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙