FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SRBIJA: LOKALNI IZBORI U ZNAKU ŠEŠELJEVIH RADIKALA I TADIĆEVIH DEMOKRATA

BEOGRAD,16. rujna(Hina) - Lokalni izbori u Srbiji, koji će se održati unedjelju, proteći će, po mišljenju ovdašnjih političkih analitičara, uznaku dviju stranaka srbijanske političke scene, Demokratske stranke,srbijanskog predsjednika Borisa Tadića i Srpske radikalne stranke,haškog optuženika Vojislava Šešelja.
BEOGRAD,16. rujna(Hina) - Lokalni izbori u Srbiji, koji će se održati u nedjelju, proteći će, po mišljenju ovdašnjih političkih analitičara, u znaku dviju stranaka srbijanske političke scene, Demokratske stranke, srbijanskog predsjednika Borisa Tadića i Srpske radikalne stranke, haškog optuženika Vojislava Šešelja.

Predstojeći lokalni izbori slijedit će manje-više obrazac lipanjskih predsjedničkih izbora, na kojima su dominirali kandidati Tadićevih demokrata i Šešeljevih radikala, ocjena je Vladimira Goatija s Instituta društvenih nauka u Beogradu, pred lokalne izbore u Srbiji i pokrajinske u Vojvodini, koji će također se održati 19. rujna.

Direktor agencije "Strateški marketing" Srđan Bogosavljević, gostujući u četvrtak na Radiju B92, potvrdio je predviđanja će se u svim lokalnim parlamentima vidno promijeniti sastav, te da se svuda - prema posljednjim predizbornim istraživanjima - između Tadićevih demokrata i Šešeljevih radikala vodi "mrtva trka".

Isto govore i rezultati drugih agencija za istraživanje javnog mišljenja, a opća je konstatacija da je očigledan porast podrške radikalima u usporedbi s prošlim lokalnim izborima. Prema riječima Dejana Vuka Stankovića iz agencije "Marten Board International", čija predviđanja prenosi list "Blic" od četvrtka, vidan je porast podrške radikalima u usporedbi s prethodnim lokalnim izborima, za što postoji nekoliko razloga: "dobra stranačka infrastruktura radikala, promjena izbornog sustava i razlika u ozračju u odnosu na 2000. godinu, koja je bila referendumska prema Miloševićevom režimu".

Na izborima će se uz lokalne zastupnike birati i predsjednici općina, odnosno gradonačelnici. Prema istraživanju agencije "Faktor plus", objavljenom u srijedu, u trci za gradonačelnika Beograda vodi radikal Aleksandar Vučić s 24,8 posto glasova Beograđana, a Nenad Bogdanović, kandidat Demokratske stranke i aktualni predsjednik gradske vlade slijedi ga s 24,6 posto pa je gotovo sigurno da će pobjednik biti određen u drugom izbornom krugu. Slijede kandidat Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice, biznismen Zoran Drakulić i kandidatkinja Pokreta "Snaga Srbije" Bogoljuba Karića, Jasmina Mitrović-Marić, dok svi ostali kandidati, pa i kandidati stranaka koje čine Koštuničinu manjinsku vladu (Srpski pokret obnove Vuka Draškovića, G17 Plus Miroljuba Labusa, Socijaldemokratska partija, čiji je predsjednik Nebojša Čović i sam kandidat) zaostaju u rejtingu za ovom četvorkom. U Beogradu pravo glasa ima oko milijun i 400 tisuća glasača.

Lokalni izbori u Srbiji se održavaju po proporcionalnom modelu, s izbornim pragom od tri posto, dok se gradonačelnici i predsjednici općina biraju po većinskom dvokružnom modelu.

Pokrajinski izbori u Vojvodini održavaju se po kombiniranom izbornom sistemu, odnosno polovinu zastupnika (od ukupno 120) u vojvođanskoj Skupštini oko 1,6 milijuna birača birat će po većinskom, a polovinu po proporcionalnom sistemu, s izbornim pragom od pet posto. Kad je o manjinama riječ, njihove liste sudjeluju u raspodjeli mandata i ako osvoje manje od pet posto glasova, ali najmanje bar onoliko koliko je potrebno za izbor jednog zastupnika, što je po procjeni 15-20 tisuća glasova.

Na prethodnim lokalnim i pokrajinskim izborima 2000. godine, održanima zajedno s predsjedničkima na kojima je poražen Slobodan Miloševićem, u većini srbijanskih općina i u pokrajini vlast su osvojile stranke tadašnje koalicije DOS, koja se u međuvremenu raspala.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙