FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RUMUNJSKA ZBOG CRNOG MORA IDE NA MEĐUNARODNI SUD PRAVDE

BUKUREŠT, 16. rujna 2004. (Hina/AFP) - Rumunjska će u četvrtak odMeđunarodnog suda pravde (ICJ) u Hagu službeno zatražiti razrješenjespora oko obalnog područja Crnog mora koji dijeli s Ukrajinom, rekaoje državni tajnik za vanjske poslove Bogdan Aurescu.
BUKUREŠT, 16. rujna 2004. (Hina/AFP) - Rumunjska će u četvrtak od Međunarodnog suda pravde (ICJ) u Hagu službeno zatražiti razrješenje spora oko obalnog područja Crnog mora koji dijeli s Ukrajinom, rekao je državni tajnik za vanjske poslove Bogdan Aurescu.

Rumunjski veleposlanik u Nizozemskoj Iulian Buga uz zahtjev će predati i dokumente "koji dokazuju utemeljenost pritužbe i tekstove međunarodnih konvencija koji se odnose na tu materiju, među kojima je i Konvencija o pomorskom pravu iz 1982.", dodao je Aurescu.

Rumunjska vlada od ICJ-a traži da, "sukladno međunarodnom pravu, predloži rješenje diobe obalnog područja Crnog mora i zaštićenih gospodarskih pojaseva između Rumunjske i Ukrajine", kazao je.

"Obraćanje ICJ-u, koje zagovara i Europska unija, jamči pravedno rješenje koje odgovara nacionalnim rumunjskim interesima i osigurava nam pristup nalazištima ugljikovodika" u Crnom moru, objasnio je rumunjski dužnosnik.

Pitanja podjele obalnog područja, kao i statusa minijaturnog otoka Zmija na Crnom moru, stavljena su na led nakon što su dvije zemlje 1997. potpisale Ugovor o prijateljstvu.

Iako neupitnim smatra da taj otočić pripada Ukrajini, Bukurešt zamjera Kijevu na njegovim nastojanjima da promjeni njegov pravni status.

Otok Zmija koji je prema Bukureštu samo stijena bez izvora vode i bez vegetacije bio je dio Rumunjske do 1948. kada je pripao bivšem Sovjetskom Savezu.

Unatoč 20 rundi pregovora od 1998. Bukurešt i Kijev nisu uspjeli naći rješenje prihvatljivo za obje strane.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙