FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ČETIRI GODINE NAKON EKSPLOZIJE U OGULINSKOJ VOJARNI JOŠ NEMA SUĐENJA

ZAGREB, 8. rujna 2004. (Hina) - Tragedija u ogulinskoj vojarni Sv.Petar, u kojoj je u studenome 2000. devet ročnika teško ozlijeđeno, a12 lakše, niti nakon gotovo četiri godine nije se počela rješavati nasudu, a oštećenima još nisu isplaćeni puni iznosi odšteta koje supotraživali od Ministarstva obrane (MORH).
ZAGREB, 8. rujna 2004. (Hina) - Tragedija u ogulinskoj vojarni Sv. Petar, u kojoj je u studenome 2000. devet ročnika teško ozlijeđeno, a 12 lakše, niti nakon gotovo četiri godine nije se počela rješavati na sudu, a oštećenima još nisu isplaćeni puni iznosi odšteta koje su potraživali od Ministarstva obrane (MORH).

Nesreća u vojarni dogodila se kada je u prostoriji gdje su ročnici čistili minobacače eksplodirala bojeva mina, koja se tamo uopće nije trebala nalaziti. Za aktiviranje mine optužen je tadašnji ročnik Danijel Došen, koji bi zbog toga pred Općinskim sudom u Ogulinu trebao odgovarati za kazneno djelo protiv sigurnosti ljudi i imovine. Došen je u nesreći i sam teško ozlijeđen i amputirana mu je nogu. Uz njega su optužena i petorica časnika koje se tereti za neosiguravanje vojnih vježbi i nepoduzimanja mjera zaštite vojne postrojbe.

Suđenje je trebalo početi lani, no glavna rasprava službeno nije započela jer je Došenov odvjetnik na prvom ročištu zatražio izuzeće sutkinje Đurđe Lipoščak, ali i predsjednika nadležnog Županijskog suda u Karlovcu Davorina Rukavine.

Sutkinja Lipoščak, koja je i predsjednica ogulinskog suda, Hini je izjavila da će spis idućeg tjedna dodijeliti drugom sucu jer ona prelazi u odvjetnike.

"Očekujem da će novi sudac u najkraćem roku zakazati glavnu raspravu", kazala je. Dodala je da su je odvjetnici tražili da postupak u kojem treba saslušati pedesetak svjedoka ne započinje prije godišnjih odmora, odnosno da ga odgodi do jeseni.

Sporošću postupka nezadovoljan je i predsjednik karlovačkog Županijskog suda, no osim odvjetnika za koje je rekao da su traženjem izuzeća željeli dobiti na vremenu, optužuje i sutkinju.

"Đurđa Lipoščak niti radi na tom predmetu, niti ga je dodijelila drugom sucu", kazao je Rukavina, dodajući kako smatra da je prvostupanjski postupak već odavno trebao završiti. Pojasnio je da je za ovo djelo moguća kazna do pet godina, što znači da se sudi po skraćenom postupku i da se na raspravu ne moraju svi odazvati.

U posebnom postupku u kojem su oštećeni tražili naknadu štete država im je isplatila predujam od oko 1,18 milijuna kuna.

Glasnogovornik MORH-a Mate Radeljić nije želio otkriti koliki su iznosi isplaćeni pojedinim ročnicima, no kaže da su iznosi predujma devetnaestorici ozlijeđenih koji su tražili odštetu kretao od tri do 200 tisuća kuna. Najteže ozlijeđeni Ivo Martinović, koji je u nesreći izgubio obje potkoljenice, osim predujma, dobio je i status stopostotnog mirnodopskog vojnog invalida, zbog čega prima redovite mjesečne naknade.

Krajem kolovoza trojica oštećenih zatražili su od Vrhovnog suda reviziju drugostupanjske presude za naknadu štete jer im je smanjene u odnosu na prvostupanjsku. Oni su se prvo žalili na naknade koje im je prvostupanjskom presudom dosudio ogulinski Općinski sud, no u žalbenom postupku drugostupanjski Županijski sud u Karlovcu je i te naknade znatno smanjio.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙