FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: SPLIT I ANCONA UHVAĆENI VJEČNOJ BORBI LJEVICE I DESNICE

ZAGREB, 13. rujna 2004. (Hina) - "Već se zna da vječna borba izmeđudesnice i ljevice nadilazi nacionalne granice", te su u trenutkuizglasavanja zajedničke izjave na svečanoj zajedničkoj sjednicigradskih vijeća prijateljskih gradova Ancone i Splita na površinuizbile neizbježne političke podjele, piše Il Messaggero u nedjeljupovodom incidenta koji se dogodio u subotu kada su zastupnicitalijanske stranke Alleanza Nazionale i Forza Italia, uz potporu nekihčlanova splitskog izaslanstva, na sjednici nepredviđeno zatražili dase u već dogovorenu zajedničku izjavu doda i priznavanje zajedničkihkršćanskih korijena kao temelja svih europskih država.
ZAGREB, 13. rujna 2004. (Hina) - "Već se zna da vječna borba između desnice i ljevice nadilazi nacionalne granice", te su u trenutku izglasavanja zajedničke izjave na svečanoj zajedničkoj sjednici gradskih vijeća prijateljskih gradova Ancone i Splita na površinu izbile neizbježne političke podjele, piše Il Messaggero u nedjelju povodom incidenta koji se dogodio u subotu kada su zastupnici talijanske stranke Alleanza Nazionale i Forza Italia, uz potporu nekih članova splitskog izaslanstva, na sjednici nepredviđeno zatražili da se u već dogovorenu zajedničku izjavu doda i priznavanje zajedničkih kršćanskih korijena kao temelja svih europskih država.

Prijedlogu zastupnika gradskog vijeća Ancona, kojeg su podržali i neki splitski zastupnici iz redova HDZ-a, HČSP-a i HKDU-a, usprotivili su se predstavnici lijevog centra koji vlada Anconom kao i neki članovi splitskog izaslanstva, te su se otvorile dvije mogućnosti: "izglasovati amandman (pri čemu bi većine bila upitna jer Anconom vlada lijevi centar, a Splitom desnica) ili povući dokument", objašnjava list i dodaje kako su u toj nelagodnoj situaciji smiriti stanje nastojali nazočni nadbiskupi Ancone i Splita, monsinjor Menichelli i monsinjor Barišić. Predsjednik gradskog vijeća Ancone Maurizio Cesarini incident je razriješio pozvavši nazočne da se presele na svečanu večeru u susjednu dvoranu, navodi list, a sjednica je završila bez prihvaćanja zajedničke izjave.

Il Messaggero u ponedjeljak prenosi i reakciju anconskog nadbiskupa Edoarda Menichellija koji je istaknuo, kako treba "na stranu staviti bespotrebne svađe i usredotočiti se na vrijednost prijateljstva". Nadbiskup Menichelli "ne želi ulaziti u sadržaj diplomatskog incidenta koji je obilježio zajedničku sjednicu Ancone i Splita: u trenutku izglasavanja zajedničkog dokumenta vijećnik iz stranke Alleanza Nazionale Jacopo Toccacelli predložio je da se dokumentu doda podsjećanje na zajedničke kršćanske korijene dva grada, no predstavnici lijevog centra, zajedno sa splitskim gradonačelnikom i mnogim hrvatskim vijećnicima, tome su se usprotivili te je, uz opću nelagodu, amandman povučen", piše list.

"Ne može se dijeliti kada se nastoji graditi", prokomentirao je događaj predsjednik anconske provincije Enzo Giancarli, navodi list. Po gradonačelniku Ancone Sturaniju "ne bi bilo korektno nametnuti osjećaje koje ne dijele svi", prenosi list i napominje da su prvi protiv amandmana Alleanze Nazionale zapravo ustali Hrvati. "Oni su prošli jedan vrlo težak unutarnji vjerski rat te bi jedno tako precizno pozivanje na vjeru u jednom političkom dokumentu moglo stvoriti i poneki interni politički problem", objašnjava se u članku.

Glasnogovornik koalicije lijevog centra Ulivo u Anconi Frisoli je u vezi incidenta ocijenio da je riječ "o lukavo stvorenom izgovoru Alleanze nazionale da u neugodan položaj dovede one koji žele širenje Europske unije na Hrvatsku", prenosi Il Messaggero od ponedjeljka. "Alleanza nazionale u dodiru je s najekstremnijim dijelom vijećnika iz Splita i predlažući taj amandman o kršćanskim korijenima znao je da će naići na otpor i anconskog lijevog centra i splitskog izaslanstva koje je predvodio sam gradonačelnik. Prihvatiti spominjanje kršćanskih korijena za Split znači ponovno otvoriti etničku ranu koja još nije zaliječena. Upravo je Split od nas zatražio povlačenje. To je neugodan incident kojeg je izazvala stranka koja će, ako ovako nastavi, dobivati sve manje glasova", rekao je Frisoni, prenosi list.

S povlačenjem dokumenta složili su se svi, pa i oni poput koji bi se poput, Davida Favie regionalnog dužnosnika stranke Unija demokrata za Europu osobno složili s takvim amandmanom, napominje list i prenosi ocjenu Davida Favie koji drži kako nije trebalo takva amandman staviti u kontekst bratimljenja gradova jer takav amandman ističe ideološku podjelu u trenutku zbližavanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙