FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izviđači predstavili projekt za otok Obonjan

ŠIBENIK, 13. rujna 2004. (Hina) - Predstavnici Saveza izviđača Hrvatske(SIH) predstavili su danas na konferenciji za novinare u Šibeniku svojprojekt "Otok mladosti - mladima" na otoku Obonjanu.
ŠIBENIK, 13. rujna 2004. (Hina) - Predstavnici Saveza izviđača Hrvatske (SIH) predstavili su danas na konferenciji za novinare u Šibeniku svoj projekt "Otok mladosti - mladima" na otoku Obonjanu.

Naglasili su da tako žele ubrzati realizaciju zaključaka hrvatske Vlade o preuzimanju većinskog udjela u poduzeću Otok mladosti. Od Vlade zatim očekuju da im otok dade na upravljanje, kako bi na njemu mogli ostvariti Nacionalni program djelovanja za mlade.

Još 70-ih godina prošlog stoljeća SIH je počeo projekt Otok mladosti. Nakon stvaranja samostalne hrvatske države, otok je pripao gradu Šibeniku, koji je zbog vlasništva vodio sudski spor sa Savezom izviđača. Nakon toga, Šibenik je 51 posto udjela u poduzeću Otok mladosti ponudio svojedobno na prodaju za 9,150 milijuna kuna. Na traženje Saveza izviđača, Vlada je odlučila preuzeti taj udio, no još uvijek nisu do kraja riješeni odnosi između Šibenika i Vlade.

"Današnjom konferencijom za novinare želimo ubrzati rješavanje problema na Otoku mladosti, odnosno njegov povratak mladima. Osim konkretnih programa, SIH ima i dvije ponude - da se u 2006. na Obonjanu organizira međunarodna smotra izviđača s više od dvije tisuće sudionika iz cijele Europe te da Otok doista postane okupljalište djece i mladih, rekla je Anka Mandušić, predsjednica SIH-a.

Istaknula je da u Savezu imaju snage kroz programe ostvariti ono što je ministrica Jadranka Kosor nedavno poručila za boravka na Obonjanu, a to je da Otok mladosti, uz grad Šibenik i Međunarodni dječji festival, ima sve preduvjete da postane okupljalište mladih iz Europe. "Stručni tim SIH-a izradio je projekt korištenja otoka i očekujemo njegovu verifikaciju u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta", kazala je Mandušić.

Zdravko Andri, predsjednik Odbora za Otok mladosti, istaknuo je da je prema projektu SIH-a Obonjan prije svega namijenjen izviđačima, odnosno djeci osnovnih i srednjih škola, udruga i sportskih klubova, i to po dobnim skupinama, od 7 do 11, od 11 do 14 i od 14 do 16 godina.

SIH predlaže i dva modela upravljanja Otokom mladosti - komercijalni i nekomercijalni.

Ocijenjeno je da već postojeći kapaciteti na Obonjanu mogu konkurirati svjetskim kampovima sličnog sadržaja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙