FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BROJNI NOVINARI IZGUBILI ŽIVOT U IRAKU OD POČETKA SUKOBA

BAGDAD, 13. rujna 2004. (Hina/AFP) - Smrću palestinskog novinaraarapske televizije, koju je u nedjelju izravno prenosila kamera,porastao je broj novinara ubijenih na zadatku u Iraku otkako su ondjepočeli sukobi 20. ožujka 2003.
BAGDAD, 13. rujna 2004. (Hina/AFP) - Smrću palestinskog novinara arapske televizije, koju je u nedjelju izravno prenosila kamera, porastao je broj novinara ubijenih na zadatku u Iraku otkako su ondje počeli sukobi 20. ožujka 2003.

Godina 2003.

- 22. ožujka: australski snimatelj Paul Moran, koji je radio za televiziju Australian Broadcasting Corporation (ABC), ubijen je u Kurdistanu (sjever) u eksploziji automobila-bombe.

Istoga dana ubijen je i Terry Loyd, novinar britanske televizije ITN u napadu na američko-britanske vojnike u okolici Basre (jug). Član njegove ekipe, francuski snimatelj Fred Nerac, otada se smatra nestalim.

- 30. ožujka: novinar ITN-a, Gaby Rado, pronađen je mrtav na parkiralištu svoga hotela u Suleymaniyi (sjever). Čini se da je pao s krova i poginuo.

- 2. travnja: iranski snimatelj koji je radio za javnu britansku televiziju BBC, Kaveh Golestan, ubijen je u ekploziji mine na lokaciji Kifri (sjever).

- 4. travnja: novinar Washington Posta, Michael Kelly, poginuo je u nesreći kada je vojno vozilo američkih vojnika s kojima se kretao potonulo u kanalu nakon što su na njega Iračani otvorili vatru.

- 6. travnja: američki novinar televizije NBC, David Bloom, umro je blizu Bagdada, vjerojatno od plućne embolije.

- 7. travnja: dva novinara, Nijemac i Španjolac ubijeni su u raketnom napadu na položaj američke vojske južno od Bagdada. Nijemac Christian Liebig radio je za njemački tjednik Focus, a njegov španjolski kolega Julio Anguita Parrado za španjolski dnevnik El Mundo.

- 8. travnja: Jordanac Tarek Ayoub, dopisnik iz Bagdada za katarsku televiziju al-Jazeera, poginuo je pri eksploziji projektila bačenog na ured televizijske postaje.

Malo kasnije istoga dana, ukrajinski snimatelj agencije Reuters Taras Protsyuk i španjolski snimatelj Jose Couso, koji je radio za privatnu televiziju Telecinco, poginuli su kada je američki tenk ispalio raketu na hotel Palestina u Bagdadu gdje su bili smješteni novinari.

- 14. travnja: argentinska novinarka Veronica Cabrera i njezin kolega Mario Podesta poginuli su u prometnoj nesreći na cesti prema Bagdadu. Oboje su radili za argentinsku televiziju America TV.

- 9. svibnja: novinarka Boston Globea, Elizabeth Neuffer, (46), poginula je u prometnoj nesreći.

- 5. srpnja: neovisni britanski snimatelj Richard Wild, koji je radio za ITN, ubijen je hicem ispaljenim iz vatrenog oružja dok se nalazio pred sveučilištem u Bagdadu, gdje su se bili okupili brojni studenti.

- 7. srpnja: neovisni australski novinar Jeremy Little, tonski snimatelj za NBC, umro je tjedan dana nakon ranjavanja pri eksploziji granate u Iraku.

- 17. kolovoza: palestinski snimatelj za televiziju Reuters, Mazen Dana, ubijen je hicima ispaljenima dok je snimao pred ozloglašenim zatvorom Abou Ghraib, zapadno od Bagdada. Na njega je pucao američki vojnik koji je pomislio da je snimateljeva kamera raketni bacač.

- 24. rujna: američki novinar Los Angeles Timesa, Mark Fineman, umro je od srčanog udara u Bagdadu.

Godina 2004.

- 18. ožujka: novinar Ali al-Khatib i snimatelj Ali Abdel Aziz, Iračani koji su radili za televiziju al-Arabiya ubijeni su pri izvještavanju o napadu u Bagdadu. Američka vojska preuzela je odgovornost kazavši da je na njih "slučajno pucano".

- 26. ožujka: irački snimatelj za ABC News, Bourhan Mohammad al-Louhaybi, ubijen je metkom kada su američki vojnici zapucali u njegovu smjeru tijekom sukoba u Falluji.

- 19. travnja: Assad Kadhem, novinar iračke televizije ubijen je zajedno sa svojim vozačem. Na njih su pucali američki vojnici blizu Samarre.

- 7. svibnja: proslavljeni novinar Poljske televizije Waldemar Milewicz i njegov suradnik, Alžirac Mounir Bouamrane, ubijeni su hicima nepoznatih napadača u Latifiyi, južno od Bagdada.

- 27. svibnja: dvojica neovisnih japanskih novinara, Shinsuke Hashida i njegov nećak Kotaro Ogawa, ubijeni su u raketnom napadu na njihovo vozilo u mjestu Mahmoudiya, blizu Bagdada.

- 15. kolovoza: irački novinar, suradnik njemačke televizije ZDF, Mahmoud Hamid Abbas, ubijen je u Falluji.

- 26. kolovoza: katarska televizija al-Jazeera objavila je vijest o smrti talijanskog novinara Enza Baldonija (56), koji je radio za tjednik Diario. Ubili su ga njegovi otmičari, islamistička skupina koja sebe naziva "Iračka islamska vojska". Enzo Baldoni vodio se kao nestali od 19. kolovoza, kada je krenuo na put za Najaf (središte Iraka).

- 12. rujna: palestinski novinar Mazen al-Tomaizi, izvjestitelj za televiziju Al-Arabiya i novinar saudijske televizije Al-Ekhbariya, izravno je komentirao za saudijsku televiziju što se oko njega događa u Bagdadu pokazujući zapaljeni tenk Bradley. U tom ga je trenutku pogodio projektil ispaljen iz američkih helikoptera.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙