FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

liječnica i pomorci osumnjičeni zbog neistinitih liječničkih svjedodžbi

SPLIT, 7. rujna 2004. (Hina) - Splitsko Općinsko državno odvjetništvouputilo je prijedlog za pokretanje istrage protiv liječnice medicinerada Ž. E. i protiv trojice pomoraca zbog sumnje u počinjenje kaznenogdjela izdavanja i uporabe neistinitih liječničkih svjedodžbi,potvrđeno je na splitskom sudu.
SPLIT, 7. rujna 2004. (Hina) - Splitsko Općinsko državno odvjetništvo uputilo je prijedlog za pokretanje istrage protiv liječnice medicine rada Ž. E. i protiv trojice pomoraca zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela izdavanja i uporabe neistinitih liječničkih svjedodžbi, potvrđeno je na splitskom sudu.

Liječnicu se tereti da je pomorcima izdavala svjedodžbe o zdravstvenoj sposobnosti, premda, kako je navedeno u kaznenoj prijavi koju je podnijela splitska policija, nisu bili zdravstveno sposobni za ukrcaj na brod. Trojica pomoraca, pak, navodne su lažne svjedodžbe koristili da bi dobili pomorske knjižice - "matrikule" radi ukrcaja na brod.

Općinsko državno odvjetništvo ne raspolaže dokazima o tome jesu li pomorci za tu "uslugu" plaćali osumnjičenoj liječnici, no to je predmet daljnje istrage.

Kaznena prijava, podnesena još prošle godine, liječnicu tereti za 20 kaznenih djela izdavanja neistinitih zdravstvenih svjedodžbi, no istraga je pokrenuta za samo pet djela, dok su druga odbačena zbog nedostatka dokaza ili zastare.

Neslužbeno se doznaje kako je utemeljenost kaznene prijave zapravo dvojbena jer je liječnica svjedodžbe izdala umirovljenim, ali zdravstveno sposobnim pomorcima. Upitno je, također, je li osumnjičena liječnica uopće mogla i trebala znati da su po liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za rad kod nje došli umirovljenici.

Pokretanje istrage, osim što bi trebalo razriješiti te dvojbe, moglo bi policiju odvesti i do Fonda za mirovinsko osiguranje radi utvrđivanja zakonitosti načina na koji su osumnjičeni pomorci uopće stekli pravo na mirovinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙