FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lado otvara varaždinske barokne večeri

ZAGREB, 13. rujna 2004. (Hina) -
ZAGREB, 13. rujna 2004. (Hina) -

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske "Lado" ove godine prvi put nastupa na hrvatskom festivalu barokne glazbe, koji se svake godine održava u Varaždinu.

Svečano otvorenje 34. varaždinskih baroknih večeri počet će koncertom "Lada" u varaždinskoj katedrali 17. rujna u 19 sati.

Svečani koncert, kako je priopćeno danas iz "Lada", zamišljen je kao prikaz običajne, crkvene godine – posebnog spoja tradicijske i crkvene glazbe - s osnovnom nakanom da se predstavi folklorna vokalna tradicija koju ansambl već dugo godina njeguje potičući svoje suradnike na istraživanje i izvedbu zahtjevnih projekata nadahnutih tradicijskim naslijeđem svih hrvatskih krajeva.

Na rasporedu će se naći djela iz oratorija "Kalvarije" Ljube Stipišića, korizmeni napjevi kajkavskih krajeva s "Porinom" nagrađenog albuma "Raspelo" te djela s posebno hvaljena i nagrađivana albuma "Preveliku radost navišćujem Vama".

Dalmatinske božićne pjesme, koje je prikupio i obradio Joško Ćaleta a izveo "Lado", osvojile su 2003. nagradu "Orlando" na Dubrovačkim ljetnim igrama te čak tri "Porina" ove godine.

Posebno za tu priliku Lado je pripremio folklorne pjesme iz života hrvatskog naroda iz razdoblja baroka koje je prikupio Atanazije Jurjević Grgičević (Split, 1590. – Beč, oko 1640.). Pjesmarica "Pisni za najpoglavitije, najsvetije i najveselije dni svega godišća složene i kako se u Organe s jednim glasom mogu spivati" objavljena je 1635. u Beču.

Usprkos činjenici da najstarije hrvatske rukopisne pjesmarice potječu iz 14. stoljeća, Jurjevićevo je djelo prva autorska tiskana pjesmarica na hrvatskom jeziku (čakavsko-ikavski književno jezični izraz) s pridruženim notama.

(Hina) xmc ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙