FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

POVEĆANJE BROJA ZAHTJEVA ZA AZILOM U NOVIM ČLANICAMA EU-A

ŽENEVA, 31. kolovoza 2004. (Hina/AFP) - Broj osoba koje traže azilpovećao se u nekoliko novih zemalja članica EU-a od proširenja Unije1. svibnja, unatoč općem smanjenju u svijetu, objavilo je u utorakVisoko povjerenstvo UN-a za izbjeglice (UNHCR).
ŽENEVA, 31. kolovoza 2004. (Hina/AFP) - Broj osoba koje traže azil povećao se u nekoliko novih zemalja članica EU-a od proširenja Unije 1. svibnja, unatoč općem smanjenju u svijetu, objavilo je u utorak Visoko povjerenstvo UN-a za izbjeglice (UNHCR).

U drugom tromjesečju 2004. godine broj osoba koje traže azil povećao se za 90 posto na Cipru, za 52 posto u Slovačkoj i za 34 posto u Poljskoj. Ukupno su u šest zemalja, od deset novih članica koliko ih je predalo statističke podatke UNHCR-u, zahtjevi za azilom porasli za 26 posto u odnosu na prvo tromjesječje 2004. godine, dodaje se u izvješću UNHCR-a.

Suprotno tomu, zahtjevi za azilom su u padu u prosjeku za sedam posto u EU (podaci se donose na 20 zemalja) i za 11 posto u starim članicama Unije.

Ova se pojava objašnjava činjenicom da se zemlje srednje Europe nalaze na glavnim imigracijskim putevima iz smjera Bliskog istoka, Afganistana i Čečenije, odakle dolazi najveći broj tražitelja azila, kazao je glasnogovornik UNHCR-a Rupert Colville, dodavši kako je u novim članicama Unije lakše podnijeti zahtjev za azilom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙