FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZATVORENICI FOTOGRAFIRANI U ABOU GHRAIBU NISU BILI BORCI

WASHINGTON, 10. rujna 2004. (Hina/AFP) - Gotovo svi zlostavljani iračkizatvorenici iz Abou Ghraiba, o čemu svjedoče i fotografije, nisu biliborci već kriminalci koji nisu mogli pružiti korisne informacijeameričkim vojnicima, pokazala je neovisna istraga u četvrtak.
WASHINGTON, 10. rujna 2004. (Hina/AFP) - Gotovo svi zlostavljani irački zatvorenici iz Abou Ghraiba, o čemu svjedoče i fotografije, nisu bili borci već kriminalci koji nisu mogli pružiti korisne informacije američkim vojnicima, pokazala je neovisna istraga u četvrtak.

"Većina fotografija koje ste vidjeli prikazuje kriminalce", rekao je predsjednik stručnog neovisnog povjerenstva James Schlesinger na saslušanju pred Odborom za oružane snage u američkom Senatu.

"Svi, osim možda jednoga", bili su osuđeni prema građanskom pravu.

Oni nisu mogli dati korisne informacije američkim vojnicima, rekao je Schlesinger odgovarajući na pitanje demokrata Josepha Liebermana.

Upitan čemu su onda služile metode zlostavljanja Schlesinger je odgovorio da je "u pojedinim slučajevima bila riječ o čistome sadizmu".

Dodao je da su američke policajce na te radnje poticali vojni obavještajni agenti.

Senatsko povjerenstvo je u četvrtak ispitalo nekoliko čelnika zaduženih provesti istragu o zlostavljanju u zatvoru blizu Bagdada o čemu je u travnju izbio skandal.

Popisana su 44 slučajeva zlostavljana, od kojih 13 tijekom ispitivanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙