FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BRODOSPLIT GRADI 4 TANKERA ZA GRČKOG BRODOVLASNIKA

SPLIT, 8. rujna 2004. (Hina) - Predsjednik Uprave Brodosplita PredragČudina i vlasnik grčke kompanije Elka Shipping Spyros Karnessis, unazočnosti ministra gospodarstva Branka Vukelića, potpisali su danasUgovor o gradnji četiriju tankera panamax, vrijednih ukupno 168milijuna dolara.
SPLIT, 8. rujna 2004. (Hina) - Predsjednik Uprave Brodosplita Predrag Čudina i vlasnik grčke kompanije Elka Shipping Spyros Karnessis, u nazočnosti ministra gospodarstva Branka Vukelića, potpisali su danas Ugovor o gradnji četiriju tankera panamax, vrijednih ukupno 168 milijuna dolara.

Splitsko brodogradilište tim je ugovorom osiguralo zaposlenost kapaciteta do kraja 2009. godine, istaknuo je ministar Vukelić, ujedno predsjednik Nadzornog odbora Brodosplita.

Ministar je ipak upozorio kako udio domaćih proizvoda u gradnji brodova treba povećati sa 60 na 70 posto, kako bi se što prije počelo s programom restrukturiranja, odnosno kako bi poslovanje ušlo u fazu racionalnosti i dohodovnosti. Sve to, naglasio je, ne mora prouzročiti otpuštanje radnika.

Zahvaljujući ugovoru s Tankerskom plovidbom iz Zadra o gradnji dvaju brodova, potpisanom prošlog tjedna, te ranije ugovorenim poslovima sa Šveđanima, Grcima i Rusima, splitski će škver u idućih pet godina izgraditi čak 26 brodova čija je ukupna vrijednost veća od milijardu dolara.

Brodovlasnik Spyros Karnessis, kojemu je, kako je rekao, Brodosplit postao najznačajniji poslovni partner, naglasio je kako je sa Splićanima do sada ugovorio gradnju 16 brodova, od kojih je sedam već isporučeno. Nastavak suradnje izravni je rezultat zadovoljstva kvalitetom tih brodova, iako je poslove, kako je rekao, mogao ugovoriti i s dalekoistočnim brodogradilištima gdje je radna snaga jeftinija i koja raspolažu naprednijom tehnologijom gradnje. Za Brodosplit se odlučio, jer, kako je rekao, spada u sam vrh svjetske brodogradnje i može udovoljiti najstrožim standardima i visokoj kvaliteti gradnje brodova.

Ukupna vrijednost do sada isporučenih brodova za Elke Shiping veća je od pola milijarde dolara.

Predsjednik Brodosplitove Uprave Predrag Čudina ističe, pak, kako sklapanje novih poslova dolazi u pravom trenutku zbog povoljnog stanja na svjetskom brodograđevnom tržištu. Jedina bi poteškoća mogao biti pad tečaja dolara u odnosu na euro, što je, uz rast cijena crne metalurgije, bio glavni razlog prošlogodišnjih gubitaka splitskog brodogradilišta od oko 30 milijuna dolara. Čudina vjeruje kako se to neće ponoviti.

Ministar Vukelić je, odgovarajući na novinarski upit, o dogovoru hrvatskog i makedonskog premijera o angažiranju sezonske radne snage iz te zemlje u hrvatskim brodogradilištima, rekao kako se radi tek o prijedlogu makedonske strane kojega će naša Vlada razmotriti.

"Ne radi se ni o kakvim ugovorima, koji bi nas čvrsto obvezivali na uvoz stranih radnika u Hrvatsku, nego je riječ o tome da će se razmotriti mogućnosti takvog angažmana, ali samo ako naše tvrtke iskažu za tim potrebu", kazao je Vukelić i naglasio kako je prioritet hrvatske Vlade briga o domaćim radnicima, posebno kada je u pitanju brodogradnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙