FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IRAK: ŽESTOKI SUKOBI U SADR CITYJU, AMERIČKI NAPADI NA FALLUJU

BAGDAD, 7. rujna 2004. (Hina/AP/AFP) - U bagdadskom predgrađu SadrCityju, uporištu pristaša radikalnog šijitskog klerika Moqtade AlSadra u utorak su se nastavili sukobi između pobunjenika i američkih iiračkih snaga, a u američke zračne snage tijekom poslijepodnevabombardirale su Falluju.
BAGDAD, 7. rujna 2004. (Hina/AP/AFP) - U bagdadskom predgrađu Sadr Cityju, uporištu pristaša radikalnog šijitskog klerika Moqtade Al Sadra u utorak su se nastavili sukobi između pobunjenika i američkih i iračkih snaga, a u američke zračne snage tijekom poslijepodneva bombardirale su Falluju.

Prema američkim i iračkim vlastima, u sukobima u Sadr Cityju od ponedjeljka je poginulo četrdesetak osoba, među kojima i jedan američki vojnik, dok ih je ranjeno više od 200.

Iračkom su prijestolnicom odjekivali pucnjevi iz automatskog oružja, eksplozije i bombardiranje američkog zrakoplovstva: primirje koje je prije tjedan dana proglasio Moqtada Sadr u utorak je narušeno u siromašnoj četvrti Sadr City.

"Od ponedjeljka u 9.00 sati do utorka u isto vrijeme bilo je 25 mrtvih i 145 ranjenih", izjavio je službeni predstavnik ministarstva zdravstva za sukobe u Sadr Cityju. "Usto, između 9.00 i 11.30 u utorak bilo je 15 mrtvih i najmanje 27 ranjenih", dodao je, ističući da je riječ o šijitskim borcima i civilima.

Američka je vojska pak izvijestila da je u utorak u toj četvrti iz zasjede ubijen njezin vojnik. Dan prije, tri su američka vojnika ubijena u prijestolnici i u njezinoj okolici, a još ih je sedam ubijeno u atentatu eksplozivom u sunitskoj utvrdi Falluja, 50 kilometara zapadno od Bagdada, nakon čega se broj američkih vojnika koji su ubijeni u Iraku od ožujka 2003. popeo na 992.

Američka vojska je u utorak kasno poslijepodne ponovno bombardirala položaje pobunjenika u Falluji. Pucnjevi iz američkog topništva pogodili su četvrt Chuchada, na jugu grada, kako prenose svjedoci.

Službeni predstavnik američke vojske nije mogao odmah potvrditi informaciju, ali je istaknuo da su u tom gradu česti oružani okršaji između vojske i gerilaca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙