FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MICHAEL MOORE IDE S FILMOM "FAHRENHEIT 9/11" NA OSCARA ZA NAJBOLJI FILM

LOS ANGELES, 7. rujna 2004. (Hina/AP) - Američki filmski režiserMichael Moore izjavio je u ponedjeljak da će se sa svojim'dokumentarcem' "Fahrenheit 9/11" natjecati za ovogodišnjeg Oscara zanajbolji film, da ga neće zadovoljiti samo nagrada za najboljidokumentarni film, ali da bi njegov pravi Oscar bio poraz Goerga W.Busha na predsjedničkim izborima.
LOS ANGELES, 7. rujna 2004. (Hina/AP) - Američki filmski režiser Michael Moore izjavio je u ponedjeljak da će se sa svojim 'dokumentarcem' "Fahrenheit 9/11" natjecati za ovogodišnjeg Oscara za najbolji film, da ga neće zadovoljiti samo nagrada za najbolji dokumentarni film, ali da bi njegov pravi Oscar bio poraz Goerga W. Busha na predsjedničkim izborima.

"Za mene će pravi Oscar biti Bushov poraz 2. studenoga", izjavio je Moore za Associated Press.

Njegov film žestoko kritizira Bushov rat protiv terorizma, nazivajući ga "nepromišljenim i korupcionaškim", čime je razveselio Demokrate, ali i razljutio Bushove pristaše koji su ga izviždali na prošlotjednoj konvenciji Republikanske stranke.

"Fahrenheit 9/11" postao je ovogodišnja filmska senzacija, ovoga je ljeta u SAD-u od prodanih kino-ulaznica zaradio 117 milijuna dolara, unatoč ranijim blokadama kada je studio Walta Disneya zabranio tvrtki Miramax njegovu distribuciju.

U predvečerje predsjedničke kampanje u SAD-u Mooreova najava je i njegov strateški potez u kampanji za dobivanje Oscara, jer, iako dokumentarni i animirani filmovi imaju svoje kategorije, to ne priječi njihovu kandidaturu za najbolji film.

Moore je izjavio da se sa svojim partnerom, producentom Harveyem Weinsteinom, dogovorio da će s filmom imati veće šanse ako se fokusiraju samo na najveću nagradu, onu za najbolji film.

Mnoštvo 'dokumentaraca', poput satire o fast-food restoranima "Super Size Me", obišlo je nedavno svjetska kina pa Moore, koji je već dobio Oscara za najbolji 'dokumentarac' s filmom "Bowling for Columbine", kaže kako želi pružiti šansu i ostalima.

"Nije stvar u tome da želim pokazati nepoštovanje i reći da ne želim ponovno osvojiti Oscara za najbolji dokumentarni film. No, ovo mo se čini pravim potezom", kazao je.

Moore je u nedavnom intervjuu za list "Rolling Stone" izjavio kako bi želio da se "Fahrenheit 9/11" prije izbora prikaže na televiziji. Prema pravilima Akademije za film, umjetnost i znanost, koja dodjeljuje Oscara, prikazivanje na televiziji značilo bi ispadanje filma iz konkurencije za nagradu, ali ne i onu za najbolji film.

Kako bi se film u DVD izdanju na tržištu trebao naći 5. listopada nije poznato hoće li i kada biti prikazan na televiziji.

Moore je istaknuo da će pojavljivanje filma na dodjeli Oscara u veljači iduće godine, bez obzira tko pobijedi na izborima, otvoriti nove poglede za Amerikance da razmisle o njegovoj poruci.

"Problematika kojom se bavi film - terorizam, rat protiv terorizma, rat u Iraku - bit će s nama i za pet mjeseci. Ni problematika koju će film pokrenuti neće biti manje značajna u idućoj godini", rekao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙