FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PINOCHET IZBJEGAO DANAŠNJE SASLUŠANJE

SANTIAGO, 6. rujna 2004. (Hina/AFP) - Bivši čileanski diktator AugustoPinochet (88) izbjegao je u ponedjeljak najavljeno saslušanje, alinjegova je situacija složena budući da istraga o planu Condor ostaje urukama suca Juana Guzmana Tapie, a postavljen je i zahtjev zavještačenjem njegove oporuke kako bi se dokazalo da bivši diktator nepati od demencije.
SANTIAGO, 6. rujna 2004. (Hina/AFP) - Bivši čileanski diktator Augusto Pinochet (88) izbjegao je u ponedjeljak najavljeno saslušanje, ali njegova je situacija složena budući da istraga o planu Condor ostaje u rukama suca Juana Guzmana Tapie, a postavljen je i zahtjev za vještačenjem njegove oporuke kako bi se dokazalo da bivši diktator ne pati od demencije.

Sudac Guzman odredio je saslušanje Pinocheta za ponedjeljak, ali je morao od toga odustati nakon što su Pinochetovi odvjetnici uložili zahtjev za njegovim izuzećem zbog "antipatije" prema njihovom klijentu.

Vrhovni sud tijekom dana odbio je izuzeće suca Guzmana kojega su Pinochetovi odvjetnici željeli maknuti sa slučaja Condor, u okviru kojega bi trebao biti saslušan i Pinochet. Od ukidanja imuniteta Pinochetu 26. kolovoza, taj sudac ispituje ulogu bivšeg diktatora u operaciji Condor koju su 70-ih i 80-ih u dosluhu provodili južnoamerički diktatori radi likvidacije svojih političkih protivnika.

Za Pinochetove pristaše drugi je udarac došao od odvjetnika žrtava njegova režima koji su uložili zahtjev za ispitivanje njegove oporuke kako bi dokazali da on ima sve mentalne sposobnosti.

"To je presudno da bi se potvrdila pretpostavka da Pinochet nije u stanju ludila i demencije", kazao je odvjetnik Eduardo Contreras.

General Pinochet je sastavio oporuku i pohranio je kod javnog bilježnika u Santiagu u travnju 2002., tri mjeseca prije nego je obustavljena prva istraga protiv njega na čileanskom Vrhovnom sudu koji je zaključio da se general ne može braniti zbog umjerene slaboumnosti.

"Kao što svi znamo, temeljni uvjet za sastavljanje oporuke je da bilježnik i svjedoci opručitelja potvrde da je potonji priseban", istaknuo je Contreras.

Ocijenio je da će se, zahvaljujući tim saznanjima, moći utvrditi je li istina na strani "onih koji su ga pravosudnom odlukom proglasili ludim, ili pak na strani javnog bilježnika i svjedoka".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙