FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UHVAĆENI OTMIČAR: MASHADOV I BASAJEV PLANIRALI OTMICU

MOSKVA, 6. rujna 2004. (Hina/AFP) - Snimka koja prikazuje jedinogpripadnika skupine otmičara koji je uhvaćen živ, emitirana je uponedjeljak navečer na ruskoj televiziji, a potonji je izjavio da suotmicu u Beslanu u kojoj je poginulo najmanje 335 osoba planiralipobunjenički čečenski vođe Aslan Mashadov i Šamil Basajev.
MOSKVA, 6. rujna 2004. (Hina/AFP) - Snimka koja prikazuje jedinog pripadnika skupine otmičara koji je uhvaćen živ, emitirana je u ponedjeljak navečer na ruskoj televiziji, a potonji je izjavio da su otmicu u Beslanu u kojoj je poginulo najmanje 335 osoba planirali pobunjenički čečenski vođe Aslan Mashadov i Šamil Basajev.

"Okupili smo se u šumi, a čovjek kojemu je ratno ime bilo Pukovnik rekao nam je: moramo zauzeti školu u Beslanu. Mashadov i Basajev su pred nas postavili taj cilj", kazao je mladi zatočenik koji je na snimci bio sam.

Izjavio je da su u skupini bili Arapi, Uzbeci i Čečenci.

"Kada smo upitali Pukovnika zašto to moramo učiniti, zbog čega, odgovorio nam je: zato što treba pokrenuti rat na čitavom Kavkazu", dodao je mladić čiji identitet nije otkriven i koji je slabo govorio ruski.

Te izjave potvrđuju pretpostavku ruskih vlasti koje optužuju čečenske separatiste da su otmicom htjeli zapaliti Kavkaz.

Zatočenik je, kako navode istražitelji, odao ratna i šifrirana imena svojih suradnika i iscrpno je opisao kako su pripremali otmicu. Prema komentaru tv-postaje, "bio je voljan odgovoriti na sva pitanja samo da ga se ne izruči obiteljima žrtava".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙