FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IRAK: U FALLUJI UBIJENO 7 MARINACA; SUKOBI U LATIFIYI I MOSULU

ZAGREB/BAGDAD, 6. rujna 2004. (Hina) - Sukobi pobunjenika ikoalicijskih snaga nastavljaju se u ponedjeljak u Iraku gdje jeeksplozija bombe u okolici Falluje (65 kilometara zapadno od Bagdada), usmrtila sedmoricu američkih marinaca a nekoliko ranila, rekao jeneimenovani američki vojni dužnosnik.
ZAGREB/BAGDAD, 6. rujna 2004. (Hina) - Sukobi pobunjenika i koalicijskih snaga nastavljaju se u ponedjeljak u Iraku gdje je eksplozija bombe u okolici Falluje (65 kilometara zapadno od Bagdada), usmrtila sedmoricu američkih marinaca a nekoliko ranila, rekao je neimenovani američki vojni dužnosnik.

Snaga eksplozije bila je takva da je naprava "daleko odletjela" s mjesta vozila u kojemu je bila postavljena, kazao je dužnosnik.

Prema očevicima eksplozija se dogodila oko 13 kilometara sjeverno od Falluje i uništila je dva oklopna vozila Humvee.

Kako je prenijela američka agencija Associated press (AP), američke snage nisu patrolirale Fallujom od travnja, nakon što su američki marinci završili trotjednu opsadu, a grad pao u ruke pobunjenika kojima je to sada baza za izradu automobila-bombi i napade na američke snage i snage iračke vlade.

Amerikanci su na današnju eksploziju uzvratili zračnim napadima na kuće pobunjenika u gradu.

U Latifiyi, južno od Bagdada, ubijeno je najmanje 15 pripadnika iračkih snaga sigurnosti a ranjeno njih 28 u proteklih 48 sati.

Uhićeno je oko 450 Iračana u pretresima kuća koje su izvele iračka policija, snage Nacionalne garde i američki vojnici. Grad je uglavnom pod opsadom snaga sigurnosti od subote.

Nacionalna garda tvrdi da je Latifiya baza "ekstremista" koji "pripremaju napade na vjerske i političke ". U nedjelju je klerik šeik Mahdi al-Sumaidi ocijenio da napadi na Latifiyu sprečavaju pregovore za oslobađanje dvojice francuski novinara, talaca od 19. kolovoza te fetvom (vjerskom naredbom) tražio njihovo trenutačno puštanje na slobodu.

Mira nema ni u iračkom Kurdistanu gdje je šestoro Iračana u ponedjeljak ozlijeđeno pri eksploziji automobila-bombe u Mosulu (sjever).

U drugome incidentu, neidentificirani napadač ubio je iračkog prevoditelja za američke snage u okolici Bakra.

U sam Mosul stižu brojne obitelji iz Talafera bježeći pred sukobima pobunjenika i američkih snaga.

U Baqubi je ubijen pripadnik nacionalne garde a trojica su ranjena u bombaškom napadu na njihov konvoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙