FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RBA ANALIZA: U SRPNJU NAJVEĆI MJESEČNI PORAST DEPOZITA U POSLOVNIM BANKAMA

ZAGREB, 6. rujna 2004. (Hina) - Ukupni depoziti - u koji su uključenidepozitni novac, te štedni i oročeni kunski i devizni depoziti - uposlovnim su bankama u srpnju povećani za 2,48 milijardi kuna i krajemsrpnja dosegli su 120,7 milijardi kuna, podatci su iz analizeRaiffeisenbank (RBA).
ZAGREB, 6. rujna 2004. (Hina) - Ukupni depoziti - u koji su uključeni depozitni novac, te štedni i oročeni kunski i devizni depoziti - u poslovnim su bankama u srpnju povećani za 2,48 milijardi kuna i krajem srpnja dosegli su 120,7 milijardi kuna, podatci su iz analize Raiffeisenbank (RBA).

Analitičari RBA ističu da je povećanje ukupnih depozita po mjesečnoj stopi od 2,1 posto posljedica povećanja kunskih štednih i oročenih depozita (za 1,2 milijarde kuna), te deviznih štednih i oročenih depozita (za gotovo 1,8 milijardi kuna). Ukupno povećanje kunskih i deviznih depozita za više od 3 milijarde kuna predstavlja najveće povećanje u posljednjih godinu dana mjeseci, navode analitičari.

Ističu pritom da je na rast ukupnih depozita negativno utjecao depozitni novac, kod kojega se u srpnju, za razliku od prethodna četiri mjeseca ove godine, bilježi pad na mjesečnoj razini od 515,3 milijuna.

Tako su, prema podatcima RBA, najveći utjecaj na rast ukupnih depozita imali devizni depoziti, koji su u srpnju u odnosu na lipanj porasli za 2,4 posto.

No, napominje se da je na povećanje utjecalo i slabljenje kune prema euru. Kako su devizni depoziti uglavnom denominirani u eurima, a s obzirom da se u konsolidiranoj bilanci objavljuju u kunama, slabljenje kune prema euru na kraju srpnja u odnosu

na kraj lipnja za 0,55 posto djelom je utjecalo na povećanje iznosa deviznih depozita iskazanih u kunama, navode analitičari.

Također podsjećaju da devizni depoziti već uobičajeno bilježe veću stopu tijekom ljetnih mjeseci zbog turističke sezone i priljeva stranih sredstava plaćanja.

Prema podatcima iz analize RBA, na godišnjoj su razini ukupni depoziti u srpnju ove u odnosu na isti mjesec prošle godine narasli po stopi od 8,5 posto.

Štedni i oročeni kunski depoziti, unatoč rastu, zabilježili su najnižu godišnju stopu rasta u posljednje dvije godine, dok su devizni depoziti narasli po stopi od 4,6 posto.

Iako je štednja u stranoj valuti dominantna u bilancama banaka, analitičari RBA ističu da su kunski depoziti u srpnju ove godine prvi put premašili 22 milijarde kuna.

Pored toga nastavio se trend znatno viših stopa rasta kunskih depozita u odnosu na devizne depozite što je i u srpnju utjecalo na međusobni omjer kunskih i deviznih depozita. Krajem srpnja štedni i oročeni devizni depoziti bili su 3,4 puta veći u odnosu na kunske štedne i oročene depozite, što predstavlja najniži omjer zabilježen do sada, navodi se u analizi RBA.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙