FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svečano otvorena berba u Vinodolu

NOVI VINODOLSKI, , 4. rujna 2004. (Hina) - Početak berbe u vinogradimavukovarskog VUPIK-a u novljanskom polju Pavlomiru u Vinodolu svečanoje danas označio primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.
NOVI VINODOLSKI, , 4. rujna 2004. (Hina) - Početak berbe u vinogradima vukovarskog VUPIK-a u novljanskom polju Pavlomiru u Vinodolu svečano je danas označio primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.

Na 18 hektara vinorodnih vinodolskih površina svojedobno su, prve godine Domovinskog rata, prognanici iz Vukovara počeli podizati vinograde. Danas plodove daje 70.000 trsa i od toga će se dobiti 35.000 litara kvalitetnog vina.

Prvo je počela berba chardonnaya čija je razina sladora 18 do 20 posto optimalna i jamči kvalitetu prerade u vino. Idućih se dana planira berba bijeloga pinota, caberneta sovignona, te koncem rujna autohtone žlahtine.

Po riječima župana Komadine, Primorsko-goranska županija daje financijsku potporu u trećini vrijednosti programa revitalizacije tog dijela Vinodola, dok grad Novi Vinodolski i VUPIK daju ostalu potporu. Zagrebački Agronomski fakultet pak priprema zaštitu sorti pa će se uskoro vina iz tih vinograda moći označiti kao vina s geografskim podrijetlom.

Planira se povećati površinu pod vinogradima na 30 hektara, a glavna bi trebala biti žlahtina kao domicilna sorta, koja daje najveće urode.

Vinogradarstvo i vinarstvo bit će i ubuduće vodeće djelatnosti u vinogradima vukovarskog VUPIK-a u novljanskom Pavlomiru, a program podržava i Centar za mediteranske kulture Županije primorsko-goranske.

Grad Novi Vinodolski priprema i program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem što bi trebalo biti temelj za buduće reguliranje vlasništva ili koncesije. To je preduvjet za stjecanje budućih državnih poticaja u VUPIK-ovim vinogradima u Vinodolu.

Predstavnici Grada i VUPIK-a zauzimaju se da se izmijeni zakonska odredba kojom se propisuje nulta stopa alkohola u krvi vozača, jer je smatraju destimulativnom za vinarstvo i vinogradarstvo, djelatnosti usko povezane s turizmom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙