FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

FRANCUSKA: DVOJICA NOVINARA OTETA U IRAKU SU ŽIVA

BAGDAD, 3. rujna 2004. (Hina) - Francuska ima informacije da su živadvojica francuskih novinara, koje je u Iraku otela islamističkaskupina, a jedan od poslodavaca dvojice ustvrdio je da je postupakoslobađanja u tijeku.
BAGDAD, 3. rujna 2004. (Hina) - Francuska ima informacije da su živa dvojica francuskih novinara, koje je u Iraku otela islamistička skupina, a jedan od poslodavaca dvojice ustvrdio je da je postupak oslobađanja u tijeku.

Američka agencija Associated Press (AP) prenijela je u petak riječi glavnoga urednika dnevnika Le Figaro Jeana de Belota da su militanti sunitskoj muslimanskoj oporbenoj skupini predali novinare Christiana Chesnota i Georgesa Malbrunota.

Dvojica francuskih talaca su "izvan opasnosti" i "njihovo je oslobađanje pitanje vremena", potvrdio je u petak i čelnik Odbora muslimanskih ulema, najvažnije organizacije iračkih sunita.

"Oni su izvan opasnosti i njihovo oslobađanje je samo pitanje vremena", kazao je šeik Abdel Salam al-Kobeissi, a prenijela francuska agencija France presse.

Oporbena (sunitska) skupina zagovara oslobađanje talaca, kazao je de Belot i dodao da je zasad stanje nejasno i upozorio da valja "biti oprezan u takvim konfuznim situacijama".

Optimizam je izrazio i francuski ministar vanjskih poslova Michel Barnier koji boravi u Jordanu u sklopu diplomatskih napora po muslimanskim zemljama za oslobađanje dvojice novinara.

Militanta skupina "Islamska vojska Iraka" otela je dvojicu novinara 20. kolovoza i zaprijetila njihovim ubojstvom ako Francuska ne ukine zabranu nošenja muslimanske marame u školskim ustanovama, koja je stupila na snagu u četvrtak, prvoga dana školske godine.

Francuska je vlada odbila ultimatum, a rok koji su otmičari dali za ukidanje spornog zakona istekao je.

Svojom ulogom na međunarodnoj političkoj sceni Francuska je zadužila mnoge arapske zemlje i time uspjela stvoriti dosad neviđeni front muslimanske javnosti koja je složno tražila oslobađanje talaca.

Osim palestinskog militantnog pokreta Hamasa potporu je dala i Arapska liga, irački sunitski vjerski vođe, te vodeći muslimanski klerik s katarske televizijske kuće Al Jazeera šeik Youssef al-Qaradawi.

Francuska je uspjela dobiti i potporu Muslimanske braće, islamskog pokreta čiji su francuski članovi predvodili prosvjede protiv zabrane nošenja muslimanske marame.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙