FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 15,30 SATI

ZAGREB, 31. kolovoza 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske do 15,30 sati
ZAGREB, 31. kolovoza 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati

ZAGREB - Željko Bagić razriješen je danas dužnosti tajnika Ureda Predsjednika na osobni zahtjev, potvrđeno je u Uredu Predsjednika. Bagić je na tu dužnost imenovan 15. siječnja 2001. Koncem lipnja Ministarsko vijeće Europske unije donijelo je odluku kojom se Bagiću kao jednom od navodnih pomagača u bijegu generalu Anti Gotovini zabranjuje ulazak u EU.

RIJEKA - Potpredsjednik IDS-a i saborski zastupnik Damir Kajin na današnjoj se konferenciji za novinstvo osvrnuo na najavljene izmjene i dopune Kaznenog zakona kojim bi se zabranilo promicanje i veličanje totalitarnih ideologija, na moguće predsjedničke kandidate te na novi Zakon o sigurnosti prometa. Kajin je izrazio nezadovoljstvo najavljenim promjenama Kaznenog zakona glede totalitarnih ideologija, ustvrdivši da fašizam i komunizam nisu isto (totalitarne ideologije) iako je, kako je potvrdio, i u ime komunizma stradalo mnogo nevinih ljudi.

ZAGREB - Nezavisni hrvatski sindikati predložili su danas da se u sklopu najavljene porezne reforme poveća neoporezivi dio plaće te smanje porezi i doprinosi. Olakšice koje su dosad predložene većini građana neće donijeti ništa, posebice ukidanje najviše stope poreza na dohodak od 45 posto, što bi samo napunilo džepove najbogatijima, upozorio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever na konferenciji za novinare.

ZAGREB - Hrvatski školski sindikat Preporod zatražio je danas da se tijekom ove školske godine napokon trebaju riješiti nagomilani i godinama nerješavani problemi hrvatskog školstva. Sindikat u priopćenju traži povećanje "nedopustivo niskih plaća zaposlenih u osnovnim i srednjim školama", koje za više od 20 posto zaostaju za plaćama ostalih korisnika proračuna. Sindikat također smatra da je nužno donijeti pedagoški standard jer više od 600 osnovnih škola radi u dvije, a šezdesetak čak u tri smjene, što nije na tragu europskih standarda.

ZAGREB - Upravni odbor Hrvatske obrtničke komore smatra da bi zakonom dopuštena najviša razina alkohola u krvi za vrijeme upravljanja motornim vozilom trebala biti 0,5 promila, kao što je vrijedilo po starom Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, kao i da bi se ta razina mogla povećati na 0,8 promila. Obrtnici su najavili kako već ovog tjedna kreću s peticijama koje će se potpisivati u ugostiteljskim objektima, s ciljem izmjene spomenute odredbe, koja, tvrde, "narušava ugled hrvatskom turizmu, ugostiteljstvu pa i gospodarstvu u cjelini".

OSIJEK - Osječko-baranjska županijska organizacija HSS-a zatražila je danas od Vlade da poništi natječaj za privatizaciju baranjskoga poljoprivrednog kombinata "Belja" i raspiše novi koji će, kako kažu, biti mnogo jasniji. Predsjednik županijskog HSS-a Zvonko Ibriks ocijenio je na konferenciji za novinare kako je jedina prispjela ponuda za kupnju većinskog paketa dionica "Belja", bračnog para Bubalo i osječke tvrtke "Žito", "vrlo nejasna, jer nisu precizirani kriteriji dinamike i program ulaganja".

VUKOVAR - Liberalna stranka (LS) Vukovarsko-srijemske županije pokrenut će inicijativu za prekategorizaciju međudržavnoga cestovnog graničnog prijelaza u Iloku u pogranični kako bi se ukinuo teretni promet kroz slavonske gradove, izjavio je danas na konferenciji za novinare predsjednik županijskog LS-a Josip Dufek. LS pozdravlja Vladinu odluku da s 1. rujnom zabrani promet Podravskom magistralom teretnih vozila težih od 7,5 tona, rekao je Dufek. Naglasio je kako, međutim, nije riješeno pitanje teretnih vozila do 7,5 tona, kojih stotine svaki dan prolazi slavonskim gradovima Našicama, Osijekom i Vukovarom.

ZAGREB - Hrvatska turistička odredišta u prvom posezonskom tjednu bilježe dobru posjećenost, što pokazuju i najnoviji podaci Hrvatske turističke zajednice po kojima na Jadranu boravi nešto više od 316 tisuća turista ili 13 posto više nego u isto lanjsko vrijeme. U odnosu na prošli tjedan na Jadranu je trenutno oko 155 tisuća turista manje, a i dalje prevladavaju stranci kojih je, po jučerašnjim podacima turističkih zajednica, bilo prijavljenih nešto malo više od 293 tisuće. Domaćih je turista na Jadranu 23,1 tisuća.

ZAGREB - Na području Dubrave pokraj Šibenika oko 11,30 sati izbio je požar u mladoj borovoj šumi zbog čega se očekuje isključenje visokonaponskog dalekovoda Konjsko - Bilice, pa će se Šibenik napajati iz drugig izvora struje, izvijestio je Državni centar za obavješćivanje. Uzrok požara i veličina zahvaćena područja za sada nisu poznati, a u gašenje, koje otežava umjereno jugo, uključila su se i dva "canadaira". Požar je izbio između mjesta Dubrave i Rakova Sela, uz trasu spojne ceste s autocestom Zagreb - Split. Po riječima županijskoga vatrogasnog zapovjednika Dražena Slavice kuće nisu ugrožene.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙