FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PANAMA: NOVOG PREDSJEDNIKA ČEKAJU VISOKA OČEKIVANJA, DIPLOMATSKA KRIZA I PRAZNA BLAGAJNA

PANAMA, 31. kolovoza 2004. (Hina/AP) - Martin Torrijos, sin pokojnogpopulističkog diktatora Omara Torrijosa naslijedit će diplomatskesukobe s Kubom i Venezuelom, visoka očekivanja i praznu blagajnu kadapreuzme predsjedanje ovom državom koja broji tri milijuna stanovnika.
PANAMA, 31. kolovoza 2004. (Hina/AP) - Martin Torrijos, sin pokojnog populističkog diktatora Omara Torrijosa naslijedit će diplomatske sukobe s Kubom i Venezuelom, visoka očekivanja i praznu blagajnu kada preuzme predsjedanje ovom državom koja broji tri milijuna stanovnika.

Inauguracija Martina Torrijosa u srijedu ujutro uslijedit će nekoliko dana nakon što je Kuba prekinula diplomatske odnose s Panamom i Venezuelom i povukla svoje veleposlanike iz tih zemalja. Američki državni tajnik Colin Powell bit će prisutan na inauguraciji.

Kuba i Venezuela su bijesne na dosadašnju panamsku predsjednicu Mireyu Moscosu koja je dala "oprost" Luisu Posadi i trojici kubanskih prebjega navodno umiješanih u urotu čiji je cilj bio ubojstvo kubanskog predsjednika Fidela Castra 2000. godine.

Torrijos je kritizirao "oprost", iako mu je Moscosa možda učinila uslugu poštedivši ga odluke o izručenju trojice kasnije. Očekuje se da će Torrijos obnoviti diplomatske veze s Kubom jer mu je otac bio Castrov prijatelj.

I dok panamska ekonomija u posljednjih 18 mjeseci bilježi porast od sedam posto, vladini prihodi se ne gomilaju, ograničavajući razvoj socijalnih programa. Nezaposlenost je 14 posto, vlada ima poteškoća s isplatom plaća, a i izdašni sustavi socijalne zaštite i mirovina su pred bankrotom. Procjenjuje se da 40 posto Panamaca živi ispod razine siromaštva.

Torrijos je pred izbore obećao borbu protiv korupcije i otvaranje novih radnih mjesta.

"Prioritet moje vlade je otvaranje novih radnih mjesta. Strana ulaganja su temelj za to", kazao je Torrijos.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙