FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OTKRIVENI TRAGOVI EKSPLOZIVA I U OSTACIMA DRUGOG RUSKOG ZRAKOPLOVA, SAHRANJENE PRVE ŽRTVE

MOSKVA, 28. kolovoza 2004. (Hina/dpa) - Eksploziv je pronađen i uostacima drugog od dva zrakoplova koji su se gotovo istodobno srušiliovog tjedna, priopćio je u subotu ruska Savezna služba sigurnosti(FSB).
MOSKVA, 28. kolovoza 2004. (Hina/dpa) - Eksploziv je pronađen i u ostacima drugog od dva zrakoplova koji su se gotovo istodobno srušili ovog tjedna, priopćio je u subotu ruska Savezna služba sigurnosti (FSB).

"Dodatne analize ostataka Tupoljeva 134 koji se srušio u utorak...otkrile su tragove heksogena", rekao je u telefonskoj izjavi za Reuters glasnogovornik FSB-a.

FSB je priopćio u petak da je heksogen, poznatiji kao RDX, otkriven u ostacima Tupoljeva 154 koji se srušio u utorak u južnoj Rusiji.

Prve žrtve ovih zrakoplovnih nesreća, koje izgleda srušili teroristi, pokopane su u subotu u Volgogradu i crnomorskom ljetovalištu Sočiju. U međuvremenu su vlasti u Moskvi potvrdile da je broj mrtvih u dvjema tragedijama ipak 90, a ne 89 kako se dosad tvrdilo.

Oba su zrakoplova su krenula iz Moskve, iz iste zračne luke Domodjedovo, u utorak navečer. Jedan je pao oko 23 sata po mjesnom vremenu u području Tule, 180 km južno od Moskve, a drugi gotovo istovremeno u predjelu Rostova na Donu.

Zrakoplov Tupoljev-154 nestao je s radara u utorak kasno navečer kod Rostova na Donu, a letio je iz Moskve prema ljetovalištu Soči na Crnom moru. Samo nekoliko minuta ranije srušio se zrakoplov Tupoljev-134 južno od Moskve.

Vlasti su potvrdile da je veći zrakoplov, Tu-154, srušio bombaš samoubojica nakon što su u ostacima zrakoplova otkriveni tragovi heksogena koje su ranije koristili čečenski pobunjenici.

Očito je da iza pada drugog zrakoplova također stoje teroristi, budući da su dodatne analize njegovih ostataka pokazale prisunost istog eksploziva. Sumnjivo je i to što je i u jednom i u drugom zrakoplovu bila je po jedna žena čečenskog imena, što je ustanovljeno po popisu putnika, a nakon nesreće nitko se nije raspitivao za njih.

Istražitelji su izjavili u petak da su pronašli tijelo žene Amante Nagajeve u klozetu zrakoplova Tu-134, što je navelo stručnjake na pomisao da je tamo detonirala eksplozivno sredstvo. Međutim, ta teorija nije službeno potvrđena.

Žena koja je bila u većem zrakoplovu, S. Džebirhanova, sjedila je u stražnjem dijelu zrakoplova gdje je, prema tvrdnjama stručnjaka, došlo do eksplozije, pišu novine Kommersant.

Brata te žene oteli su ruski vojnici u Čečeniji prije tri godine i otad se vodi kao nestali, što je navelo neke analitičare da zaključe da je motiv napada na zrakoplov osveta, piše moskovski dnevnik Izvestija.

Brigade Islambouli, muslimanska militantna organizacija, preuzele su u petak odgovornost za rušenje oba zrakoplova, ali ruske vlasti nisu potvrdile autentičnost njihove izjave.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙