FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BRIGADE ISLAMBOULI PREUZELE ODGOVORNOST ZA RUŠENJE DVA RUSKA ZRAKOPLOVA

ZAGREB, 27. kolovoza 2004. (Hina) - Jedna militantna muslimanskaskupina preuzela je u petak odgovornost za rušenje dva ruskazrakoplova oglasivši se priopćenjem na stranici Interneta koju koristemuslimanski militanti, javio je Reuters.
ZAGREB, 27. kolovoza 2004. (Hina) - Jedna militantna muslimanska skupina preuzela je u petak odgovornost za rušenje dva ruska zrakoplova oglasivši se priopćenjem na stranici Interneta koju koriste muslimanski militanti, javio je Reuters.

Priopćenje, u kojem se optužuju Rusi za ubijanje muslimana u Čečeniji, potpisuju brigade Islambouli. Ista skupina je preuzela odgovornost za barem još jedan napad, ali autentičnost njihove izjave nije potvrđena.

Ruski dužnosnici su izjavili da je terorizam najvjerojatniji uzrok nesreća dvaju zrakoplova u utorak, u kojima je život izgubilo 89 ljudi. Iako su istaknuli da postoji niz drugih mogućnosti zbog kojih su mogli pasti zrakoplovi, ipak je glavna teorija, kako je rekao u četvrtak za Itar-Tass izaslanik ruskog predsjednika Vladimir Jakovljev, da se radi o terorizmu.

FSB je u petak potvrdio tu teoriju priopćivši da su pronađeni tragovi eksploziva na ostacima Tupoljeva 154 koji se srušio na jugu Rusije, prenio je Interfax.

"Tijekom analize ostataka zrakoplova Tupoljeva 154 otkriveni su tragovi eksplozivnog sredstva. Preliminarna analiza ja pokazala da se radi o heksogenu", izjavio je glasnogovornik FSB-a Sergej Ignatčenko, a prenio je Itar-Tass.

Heksogen je sintetički eksploziv posebno velike razorne snage.

Također je potvrđeno izvješće zrakoplovne kompanije Sibir da je posada tog zrakoplova aktivirala signal SOS nedugo prije nego što je zrakoplov nestao s radara.

Ruski ministar prometa Igor Levitin rekao je međutim da "posada nije verbalno potvrdila" poziv u pomoć i da stručnjaci imaju problema s dešifriranjem crnih kutija zrakoplova Tu-134 i Tu-154 jer su prilikom njihova pada oštećene trake sa zapisima.

Brigade Islambouli tvrde da je u svakom zrakoplovu bilo pet mudžahedina.

"Mi u brigadama Islambouli objavljujemo da su naši sveti ratnici uspjeli oteti dva ruska zrakoplova i da su bili uspješni iako su u početku imali poteškoća", navodi se u priopćenju te militantne skupine, ali se ne precizira o kakvim se poteškoćama radilo.

Također se ne navodi kako su otmičari ušli u zrakoplove i kako su ih srušili.

"Rusija nastavlja ubijati muslimane i prestat će tek onda kada se pokrene krvavi rat", stoji u priopćenju. "Naši mudžahedini, uz Božju milost, uspjeli su zadati prvi udarac nakon kojeg će uslijediti niz drugih operacija kako bi dali potporu i osigurali pobjedu naše muslimanske braće u Čečeniji i drugim muslimanskim područjima koja trpe nevjerništvo Rusije".

Časnik egipatske vojske Khaled Islambouli predvodio je skupinu vojnika koja je ubila egipatskog predsjednika Anwara Sadata za vrijeme vojne parade u Kairu 1981. godine.

Dužnosnici su upozorili da bi separatisti mogli planirati napade uoči predsjedničkih izbora u Čečeniji na kojima bi se trebao izabrati nasljednik ubijenog pro-kremaljskog predsjednika.

Ruski mediji također pišu o mogućoj vezi između pada zrakoplova i eksplozije koja je nekoliko sati ranije odjeknula na autobusnoj postaji na cesti koja vodi prema moskovskoj zračnoj luci Domodjedovo, otkuda su poletjeli ti zrakoplovi. Bez navođenja dokaza, u izvješćima stoji da je svrha eksplozije, u kojoj su ozlijeđene četiri osobe, možda bila odvući pažnju.

Zrakoplov Tupoljev-154 s 46 putnika i članova posade nestao je s radara u utorak kasno navečer kod Rostova na Donu. Zrakoplov je letio iz Moskve prema ljetovalištu Soči na Crnom moru. Samo nekoliko minuta ranije, oko 150 kilometara od Moskve, srušio se zrakoplov Tupoljev-134 u kojem su bile 43 osobe. Dva zrakoplova su krenula iz Moskve, iz iste zračne luke Domodedovo. Jedan je pao oko 23 sata po mjesnom vremenu u području Tule, 180 km južno od Moskve, a drugi gotovo istovremeno u predjelu Rostova na Donu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙