FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KOPAR: Večer dijalektalne književnosti Istre

KOPAR/ZAGREB, 28. kolovoza 2004. (Hina) U sklopu kulturnog projektaljetnih narječnih večeri u Hrastovlju pokraj Kopra sinoć su koparskaknjižara i nakladnik Libris posvetili večer dijalektalnoj književnostiIstre.
KOPAR/ZAGREB, 28. kolovoza 2004. (Hina) U sklopu kulturnog projekta ljetnih narječnih večeri u Hrastovlju pokraj Kopra sinoć su koparska knjižara i nakladnik Libris posvetili večer dijalektalnoj književnosti Istre.

Večer pod naslovom "Kaj, šta in c/ča v Istri" vodila je slavistica Ines Cergol, a pregled tisućljetnoga kontinuiteta hrvatske književnosti i pismenosti dao je književnik iz Zagreba Mile Pešorda.

On je govorio o osebujnosti hrvatskoga jezika i književnosti od samih početaka do danas, ističući trojezičnu tropismenost srednjovjekovlja hrvatske kulture i njezin izraz na tlu Istre.

Posebice je spomenuo pjesnika Vladimira Nazora kao obnovitelja i poticatelja moderne čakavske riječi i njegovo djelovanje u Kopru od 1906. do 1908., kada je napisao čuvenu "Galiotovu pesan" te "Veloga Jožu", prvi put objavljenog u knjizi 1908. u Ljubljani.

Pjesme pjesnika Mate Balote, Drage Gervaisa, Daniela Načinovića i ostalih čitala je Maja Kosem iz Kopra, inače Lovranka.

Književni gosti iz Hrvatske, porečki pjesnik Tomislav Milohanić i labinska pjesnikinja Roberta Razzi mnogobrojnim su slušateljima predstavili svoje stvaralaštvo.

Tomislav Milohanić govorio je i o književnoj manifestaciji "Badavca" i suvremenom trenutku dijalektalnoga pjesništva u Istri.

Program je obogaćen etno-glazbom koparske grupe "Vruja" i predstavljanjem sakupljačke djelatnosti narodnoga blaga u Istri Nade Morato.

Susret je održan ispred skulpture Šavrinke, kipara Jožeta Pohlena, ispod hrastovljanske crkvice s čuvenim srednjovjekovnim freskama majstora iz Kastva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙