FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 15,30 SATI

ZAGREB, 25. kolovoza 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti
ZAGREB, 25. kolovoza 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti

ZAGREB - Ravnatelj Državnog hidrometeorološkog zavoda Jakov Gelo izjavio je danas kako je pravo Vlade da ga smijeni zbog nefunkcioniranja sustava obrane od tuče, ali je ponovio kako smatra da je sustav obrane od tuče u Hrvatskoj skup i štetan jer se zbog njegova djelovanja učestalost tuče povećava za 20 do 40 posto. Podsjetio je da je prošla Vlada osnovala međuresorsku komisiju radi preispitivanja učinkovitosti sustava obrane od tuče kako bi se utvrdila znastvena istina, a s rezultatima će u završnom izvješću u rujnu biti upoznata Vlada. U Zavodu ocjenjuju kako će država prije ili kasnije morati uvažiti mišljenje struke i okrenuti se drugim metodama zaštite poljoprivrednih dobara, bilo zaštitnim mrežama ili uvođenjem sustava osiguranja poljoprivrednika.

ZAGREB - Predstavnici sindikata u sisačkoj Željezari dogovorili su se danas da će zatražiti hitni sastanak s premijerom Ivom Sanaderom o daljnjoj sudbini željezare nakon jučerašnje odluke ruske tvrtke Mečelj o prekidu poslovanja, izvijestio je povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u Željezari Mato Somić. Dodao je da su sindikati primili poziv ministra gospodarstva Branka Vukelića da dođu u petak na sastanak u Ministarstvo zajedno sa sisačko moslavačkim županom Đuro Brodarcem, sisačkim gradonačelnikom Pintarićem te stačajnim upraviteljom Željezare Darkom Šketom. "Naš cilj je očuvanje Željezare i radnih mjesta za 1.610 radnika, te od Vlade očekujemo da nam pomogne pokrenuti proizvodnju", izjavio je povjerenik Hrvatske udruge sindikata u Željezari Siniša Jurilj.

ZAGREB - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobankovič kazao je danas na sastanku s predstavnicima udruga vinogradara i vinara kako je za poboljšanje stanja u toj branši nužno krenuti u povećanje podizanja novih nasada, odnosno površina pod vinogradima. Prema Vladinu programu u Hrvatskoj bi se u iduće četiri godine trebalo zasaditi 13.500 hektara novih vinograda, a za to treba ispuniti neke preduvjete, kao što je poljoprivredno zemljište, veća proizvodnja sadnog materijala, kvalitetne kreditne linije. Predstavnici udruga vinara i vinogradara kao jedan od glavnih problema s kojim se suočavaju izdvojili su problem "crnog tržišta".

ZAGREB - Vodstvo Hrvatske socijalno-liberalne stranke (HSLS) najavilo je da će u saborsku raspravu poslati prijedlog izmjena Zakona o javnoj nabavi, koje bi, procijenjeno je, trebale osigurati potpunu jasnoću poslova ugovorenih izravnom pogodbom, dok se donese nov zakon, koji je najavila Vlada. Potpredsjednica HSLS-a Đurđa Adlešić objasnila je kako HSLS predlaže da nakanu o izravnoj pogodbi bilo kojeg posla vrjednijeg od zadane granice, koji bi stranke trebale utvrditi dogovorno, razmotri dotični saborski odbor, koji bi imao i pravo veta na takvo sklapanje poslova. Sadašnje zakonodavstvo po kojem izravne pogodbe koje sklapa Vlada odobravaju vladina tijela u HSLS-u smatraju nelogičnim i ističu potrebu da izravne pogodbe koje sklapa Vlada nadzire Hrvatski sabor.

ZAGREB - Hrvatske željeznice (HŽ) potpisat će sutra u Beogradu Sporazum o dugoročnoj poslovnoj suradnji sa holdingom "Slovenske železnice" i Željezničko-transportnim poduzećem (ŽTP) Beograd, izvijestili su iz HŽ-a. Potpisivanju toga sporazuma prethodilo je usuglašavanje svih uvjeta potrebnih za pokretanje novog teretnoga vlaka "Sava express", kao zajedničkog projekta slovenskih, hrvatskih i srpskih željeznica. Vlak bi trebao krenuti u promet 1. listopada, a kako najavljuju iz HŽ-a, tjedno bi vozio jedan par vlakova, od Ljubljane preko Zagreba do Beograda, i obrnuto.

ZAGREB - Na Međunarodnom festivalu kazališta lutaka - PIF, koji će se održati od 27. kolovoza do 3. rujna u Zagrebu, sudjelovat će 19 kazališta iz deset zemalja, izjavila je umjetnička voditeljica festivala Livija Kroflin na današnjoj konferenciji za novinstvo. Ovogodišnji PIF održava se u znaku 130. obljetnice rođenja hrvatske književnice Ivane Brlić Mažuranić. U sklopu festivala, koji će otvoriti predstava "Aida" milanske kazališne družine Compagnia Marionettistica Carlo Colla e Figli - predstavit će se bjelorusko lutkarstvo.

DUBROVNIK - Glumcu Frani Perišinu i mezzosopranistici Renati Pokupić danas su u palači Sponzi u Dubrovniku uručene nagrade "Orlando", koje je Hrvatska radio televizija dodjeljuje za najbolja umjetnička dostignuća u dramskom i glazbenom dijelu programa Dubrovačkih ljetnih igara. Nagradu "Orlando" glumac Frane Perišin dobio je za ulogu Nike Marinovića u Vojnovićevu "Ekvinociju" u režiji Joška Juvančića i izvedbi Festivalskoga dramskog ansambla, koji je praizveden na otoku Lokrumu 4. kolovoza. Nagradu "Orlando" za glazbeni dio dobila je mezzosopranistica Renata Pokupić, za koncert koji je održan 24. srpnja u predvorju palače Sponze.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙