FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HNB: DO SADA 20 CERTIFIKATA ZA RAČUNALNE PROGRAME ZA MJENJAČNICE

ZAGREB, 24. kolovoza 2004. (Hina) - HNB: DO SADA 20 CERTIFIKATA ZARAČUNALNE PROGRAME ZA MJENJAČNICE
ZAGREB, 24. kolovoza 2004. (Hina) - HNB: DO SADA 20 CERTIFIKATA ZA RAČUNALNE PROGRAME ZA MJENJAČNICE

HINA - Financijski servis

Certifikate za programska rješenja zaštićenog računalnog programa za ovlaštene mjenjače do sada je dobilo 20 pravnih osoba ili obrta, najnoviji su podatci Hrvatske narodne banke.

Izdavanje tih certifikata središnja je banka započela početkom lipnja, kada je certifikate dobilo 14 tvrtki, odnosno obrta, a u međuvremenu certifikate je dobilo njih još šest.

U HNB-u je u tijeku testiranje sljedećih 9 programskih rješenja prema ponudama pravnih osoba, odnosno tvrtki, izvijestila je HNB na svojim web stranicama.

U Hrvatskoj je oko 1.300 ovlaštenih mjenjača s približno 2.500 mjenjačkih mjesta, a od 3. siječnja 2005. morat će koristiti zaštićene računalne programe.

Obveza korištenja certificiranih računalnih programa propisana je novim Zakonom o deviznom poslovanju.

Rok za uvođenje tih programa je početak iduće godine, a taj je rok središnja banka dva puta produžavala (prvotno je uvođenje bilo planirano za početak veljače, a potom početak svibnja ove godine) ponajprije zbog mnogobrojnih i dugotrajnih korekcija ponuda.

Naime, HNB je u srpnju prošle godine objavila javni poziv za prikupljanje ponuda programskih rješenja, potrebnu dokumentaciju preuzelo je čak osamdesetak programskih kuća, njih dvadesetak do kraja godine i dostavilo je svoje ponude, ali se ispostavilo da niti jedna od testiranih ponuda nije u cijelosti udovoljavala propisanim kriterijima. Nakon korekcija prvi su certifikati, njih 14, izdani početkom lipnja, a do sada je izdano ukupno 20 tvrtki ili obrta dobilo certifikate.

Među šest novih tvrtki koje su dobile certifikat su i Financijska agencija, prva strana tvrtka slovenski Info Rešitve Računalniški inženiring iz Ljubljane, te jedna hotelska tvrtka, Jadranka d.d., hoteli i trgovina iz Malog Lošinja.

Uz njih certifikat su dobile i riječki Status d.o.o., splitski Boltano d.o.o., te dubrovački ITI Computers d.o.o.

Početkom lipnja certifikate su dobili Istra informatički inžinjering iz Pule, Micro World iz Sesveta, Milenij iz Čakovca, I.P.T. iz Zagreba, Tetrada iz Zadra, Casarum iz Umaga, Konto iz Požege, Računalne i srodne aktivnosti BASIS (vl. Mladen Domić) iz Zagreba, Limex iz Čakovca, Kron iz Zagreba, Kor iz Zagreba, Informatički obrt PC Shift (vl. Branko Adamović) iz Rijeke, "Sing" obrt za informatički inžinjering (vl. Stanko Vunić) iz Rijeke i ECSAT iz Splita.

Javni poziv za prikupljanje ponuda programskih rješenja zaštićenoga računalnog programa za ovlaštene mjenjače objavljen je i na web stranicama HNB-a i trajat će sve do opoziva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙