FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 15,30 SATI

ZAGREB, 24. kolovoza 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti
ZAGREB, 24. kolovoza 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti

ZAGREB - Predviđanja o dobroj posjećenosti hrvatskih turističkih odredišta potkraj glavnog dijela sezone potvrđuju i najnoviji podaci Hrvatske turističke zajednice (HTZ) po kojima se na početku zadnjeg kolovoškog tjedna na Jadranu prijavljeno odmara 7 posto više turista nego u isto lanjsko vrijeme, odnosno njih 471.481. Stranih je gostiju na Jadranu, po jučerašnjim podacima turističkih zajednica, 433.820, domaćih 37.661, a ukupno ih je oko 100 tisuće manje nego prošloga tjedna. Poraste broja turista u odnosu na isti lanjski tjedan bilježe i sve jadranske regije, među kojima najveći, od 10 posto, Dalmacija, u čije četiri županije ljetuje i najviše ovotjednih turista - 197.992.

RAB - Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta ustvrdio je danas na sjednici Vladina Povjerenstva za praćenje turističke sezone u Rabu da je ova sezona po svim pokazateljima najbolja nakon osamostaljenja Republike Hrvatske. Kalmeta je iznio podatke po kojima je u prvih sedam mjeseci ove godine Hrvatsku posjetilo 4,85 milijuna turista, što je pet posto više nego u istom razdoblju 2003., te ostvareno 24,66 milijuna noćenja ili jedan posto više nego 2003. Ministar financija Ivan Šuker istaknuo je da će se pozitivan učinak ove sezone osjetiti i u državnom proračunu, navevši da se u kolovozu očekuje 12 do 15 posto više proračunskog prihoda nego u lanjskom kolovozu.

RAB - Ministar financija Ivan Šuker na današnjoj sjednici vladina Povjerenstva za praćenje turističke sezone kazao je da je nužno izraditi projekt kvalitetnijeg oporezivanja privatnih iznajmljivača kreveta, soba. Šuker je istaknuo potrebu pronalaženja rješenja za taj problem, u suradnji više ministarstava. Šuker je također najavio početak djelovanja financijske policije od 1. siječnja 2005. Njen osnovni zadatak bit će kontrola naplate PDV-a, trošarina i naplate doprinosa. Osim toga ona će se baviti kontrolom povrata predporeza, najavio je ministar Šuker.

ZAGREB - Pred Upravom tvrtke Monting u Zagrebu danas je prosvjedovalo stotinjak radnika, koji su počeli štrajk zbog neisplate plaća za svibanj i lipanj, te terenskog dodatka za ožujak, travanj, svibanj i lipanj. Nezadovoljni radnici tražili su od Uprave i direktora Bosiljka Granića odgovore kad će im biti isplaćene zaostale plaće, te kako je moguće da tvrtka troši novac na kupnju neproizvodnih sredstava, poput jahti i kuća na moru, priopćeno je iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske. Nakon sastanka s predstavnicima Sindikata graditeljstva Hrvatske, direktor Granić izašao je pred radnike i izvijestio ih da ne može kazati kada će biti isplaćene plaće. Na upite radnika o neracionalnom trošenju novca, Granić nije odgovorio.

SISAK - Mechel Željezara d.o.o. Sisak izvijestila je danas da je donijela odluku o prekidu poslovanja, a tvrtka provodi konzultacije s hrvatskom Vladom o mehanizmima izlaska. Kao razlog odluke o prestanku poslovanja, iz Mechela navode da je "tijekom poslovanja Mechel Željezare došlo do ozbiljne promjene u konjunkturi tržišta vezano za produkciju tvrtke i sirovinu koja se koristi u proizvodnji". Iako se cijena za valjani lim u kolutima koji se koristi za proizvodnju šavnih cijevi od ožujka 2003. do srpnja 2004. povećala za 1,5 puta, cijena finalne produkcije nije se promijenila, ističu u Mechelu.

ZAGREB - Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, kao resorno ministarstvo, aktivno će se uključiti u rješavanje novonastalih problema u Mechel Željezari Sisak, a u kojem pravcu će se to kretati ovisit će o odluci Odbora vjerovnika i interesima tržišta za tu gospodarsku djelatnost. U izjavi državnog tajnika za gospodarstvo u Ministarstvu gospodarstva rada i poduzetništva Vladimira Vrankovića stoji kako se to ministarstvo aktivno uključilo u pokušaju rješavanja poslovnih problema u Mechel Željezari Sisak. Što se pak tiče aktiviranja bankovnog jamstva, u MINGORP-u ističu kako "mehanizam za njezino aktiviranje su standardne bankovne transakcije što je u nadležnosti Ministarstva financija".

ZAGREB - Nakon odluke ruske tvrtke Mečelj o prekidu poslovanja Željezare Sisak, predstojnik Vladina Ureda za socijalno partnerstvo Vitomir Begović izjavio je danas da bi Željezara trebala pokušati samostalno organizirati proizvodnju. "Stečajni upravitelj Darko Šket trebao bi pokušati aktivirati proizvodnju i bez strateškog partnera, jer je teško na brzinu pronaći ozbiljnog partnera", rekao je Begović. Podsjetio je da se opcija samostalnog pokretanja proizvodnje pripremala i prije ulaska Mečelja u sisačku Željezaru. Zaposleni će dobiti plaću za kolovoz, a postoji bankovno jamstvo za slučaj Mečeljeva otkazivanja ugovora od 3,6 milijuna eura, tako da je za 1.620 radnika osigurana isplata po šest najnižih plaća, dodao je Begović.

ZAGREB - Libra je danas, u povodu postavljanja spomen-ploče ustaškom ministru i osuđenom ratnom zločincu Mili Budaku u Svetom Roku, izrazila duboku zabrinutost zbog učestalih primjera oživljavanja uspomena na ustašku prošlost u Hrvatskoj i zbog neshvatljive pasivnosti nadležnih lokalnih, državnih i crkvenih vlasti u uklanjanju takvih znakova. Libra u priopćenju navodi kako oživljavanje ugleda povijesno osuđenih i odbačenih naci-fašističkih antiheroja predstavlja sramotu za demokratsku Hrvatsku i nanosi neizmjerljivu štetu njezinim europskim ambicijama i perspektivama. Libra će za takav štetni politički razvoj događaja smatrati odgovornim HDZ, Vladu i Katoličku crkvu, sve dok se ne pronađe brzo i učinkovito rješenje da se ukloni ta sramotna sjenka na ugledu hrvatskog naroda i naše države.

OSIJEK - Tijekom regionalne akcije suzbijanja prekršaja alkoholiziranosti sudionika u prometu i utjecaja opojnih droga, koju su tijekom vikenda proveli djelatnici osječko-baranjske Policijske uprave, zatečeno je sedam vozača koji su bili pod utjecajem alkohola, dok ni kod jednog vozača nije utvrđena prisutnost opojnih droga u organizmu, izvijestila je danas Policijska uprava osječko-baranjska. Tijekom akcije proveden je nadzor nad 591 vozačem, ukupno je utvrđeno 40 prekršaja, a 10 vozača i četiri vozila isključeni su iz prometa.

ZAGREB - Požar na području Medak - Ribnik, u Ličko senjskoj županiji, ponovno se razbuktao i proširio danas oko podneva, pa sada opožarena površina iznosi oko 12 hektara, a gori trava, nisko raslinje i borova šuma, priopćeno je iz Državnog centra za obavješćivanje. U gašenju sudjeluje deset vatrogasaca s dva vozila i dva protupožarna zrakoplova. Požar je bio lokaliziran noćas oko tri sata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙