FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MUNCHOV MUZEJ PONOVO OTVOREN, NEMA VIJESTI O UKRADENIM PLATNIMA

OSLO, 24. kolovoza 2004. (Hina/dpa) - Muzej Edvarda Muncha ponovno je uutorak otvoren za javnost, dva dana nakon što su naoruažni pljačkašiukrali "Krik" i "Madonu", dva najslavnija platna tog norveškogekspresionista.
OSLO, 24. kolovoza 2004. (Hina/dpa) - Muzej Edvarda Muncha ponovno je u utorak otvoren za javnost, dva dana nakon što su naoruažni pljačkaši ukrali "Krik" i "Madonu", dva najslavnija platna tog norveškog ekspresionista.

Dok dvije praznine na zidu podsjećaju posjetitelje na krađu remekdjela, policija u Oslu, glavnome gradu Norveške, nastavlja istragu, a mediji i stručnjaci iznose neprestance nove teorije o motivima pljačke, jer se radi o platnima koja su preslavna da bi ih se moglo prodati.

Prema jednoj teoriji krađa Munchovih slika jest zabaviti policiju i skrenuti je privremeno s istrage pljačke banke u primorskom gradu Stavanger ranije ove godine, u kojoj je bio ubijen nenaoružani policajac.

Iver Stensrud, iz policije u Oslu zadužen za istragu muzejske pljačke dvoji u takvu pretpostavku, no ističe da policija "ništa ne isključuje".

Neki stručnjaci ocjenjuju da bi raspisivanje nagrade za informaciju moglo pomoći u istrazi, no nagrada još nije raspisana.

Munchovim muzejom, sagrađenim 1963. godine upravlja grad Oslo. U njemu je oko 1.000 platna, 3.000 crteža i oko 18.000 grafika. Zbirka je osigurana na 500 milijuna kruna (74 milijuna američkih dolara) protiv požara ili šteta koje može prouzročiti voda ali ne i protiv krađa zbog visoke premijere osiguranja.

Munch je živio od 1863. do 1944. Krajem 90-tih godina 19. stoljeća živio je u Berlinu i u tom je razdoblju naslikao "Krik", koji će postati simbol tjeskobe i otuđenja modernog čovjeka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙