FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MUNCHOVO REMEKDJELO JE NESTALO, NO TABLOIDI NISU SIGURNI KOJE

OSLO, 23. kolovoza 2004. (Hina/DPA) - Jedan od najtiražnijih norveškihtabloida posegnuo je za pogrešnom verzijom ukradenog remekdjelaEduarda Muncha "Krik" kako bi ilustrirao tekst s naslovnice onedjeljnoj pljački, tvrdi u ponedjeljak suparnički tabloid.
OSLO, 23. kolovoza 2004. (Hina/DPA) - Jedan od najtiražnijih norveških tabloida posegnuo je za pogrešnom verzijom ukradenog remekdjela Eduarda Muncha "Krik" kako bi ilustrirao tekst s naslovnice o nedjeljnoj pljački, tvrdi u ponedjeljak suparnički tabloid.

Munch je učestalo slikao nekoliko verzija svojih djela, što je praksa koja izaziva rasprave među povjesničarima umjetnosti i likovnom kritičarima o tome koja je verzija najbolja.

"Krik" tako postoji u četiri verzije, a ona koju je tabloid Verdens Gang koristio uz naslovni tekst jest slika koja sigurno visi u norveškom Muzeju nacionalne umjetnosti, piše list Dagbladet u svom današnjem on-line izdanju.

Urednici Verdens Ganga izjavili su da će provjeriti to izvješće.

Čini se da je i fotografska agencija Scanpix u nedjelju načinila istu pogrešku, dodaje Dagbladet.

Zbrku je moguće razumjeti s obzirom na broj verzija istoga remekdjela. Muzej Munch u Oslu posjeduje i veziju "Krika" u tehnici gvaša, osim one koja je ukradena.

Verzija iz Muzeja nacionalne umjetnosti ukradena je u veljači 1994., nekoliko sati prije otvaranja zimske Olimpijade u norveškom Lillehammeru, no poslije je pronađena. Četvrtu verziju posjeduje jedan njemački kolekcionar.

Dok policija traga za ukradenim Munchovim slikama, drugi taj događaj nastoje unovčiti, pa je tako on-line kladionica "Bet On Bet" objavila je kako prima oklade da će se neka od ukradenih slika, "Krik" ili "Madona", pojaviti prije 2. rujna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙