FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NJEMAČKA: SNIMLJEN NOV DOKUMENTARNI FILM O ŠEFU NACISTIČKE PROPAGANDE GOEBBELSU

BERLIN, 24. kolovoza 2004. (Hina/dpa) - Nakon Hitlera u kina stiže inovi dokumentarni film o ministru propagande nacističkog režima uNjemačkoj Josephu Goebbelsu, kojeg su njegovi autori Lutz Hachmeisteri Michael Kloft premijerno prikazali publici u nekadašnjojGeobbelsovoj vili u Lankeu kod Berlina.
BERLIN, 24. kolovoza 2004. (Hina/dpa) - Nakon Hitlera u kina stiže i novi dokumentarni film o ministru propagande nacističkog režima u Njemačkoj Josephu Goebbelsu, kojeg su njegovi autori Lutz Hachmeister i Michael Kloft premijerno prikazali publici u nekadašnjoj Geobbelsovoj vili u Lankeu kod Berlina.

Cjelovečernjim dokumentarnim filom "Eksperiment Goebbels" njemački su se filmaši prvi put posvetili onom nacističkom političaru koji je kao nacistički "intelektualac" i agitator mjerodavno sudjelovao u Hitlerovom dolasku ali i ostanku na vlasti.

Uz djelomično nikad dosad prikazan dokumentarni materijal o usponu Josepha Goebbelsa (1897-1945) od bankovnog namještenika u njegovom rodnom gradiću Rheydtu u Porajnju do jednog od najmoćnijih ljudi nacističkog režima, glumac Udo Samel u filmu čita ulomke iz dnevnika političara. Time se željelo prikazati "psihogram" modernog političara koji je prvi upotrebio medije u borbi za vlast, kaže autor filma Hachmeister koji je između ostalog napravio i dokumentarni film o bivšem njemačkom predsjedniku udruženja poslodavaca Martinu Schleyeru.

Dokumentarac snimljen u produkciji ZDF-a, Spiegel TV-a i filmske zaklade Sjeverne Rajne Vestfalije bit će kasnije emitiran i na televiziji.

Kako bi se u cijelosti fokusirali na Goebbelsa, autori u filmu nisu dubinski obrađivali holokaust kao ni pokušaj atentata na Hitlera 20. srpnja 1944. Goebbelsov antisemitizam upečatljivo je prikazan kroz unose u njegov dnevnik kao i kroz snimke njegovih huškačkih govora, posebno u berlinskoj Palači sportova. Nacistički filmovi Leni Riefenstahl "Trijumf volje" ili "Kolberg" Veita Harlana Durchaltea prikazani su kao najveći uspjesi Goebbelsa kao ministra propagande. Hachmeister i Kloft, kako su naglasili, nisu željeli snimiti dokumentarac o nacionalsocijalizmu nego o Goebbelsovim tehnikama vlasti.

Goebbels, smatra Hachmeister, je do samog kraja zadržao smisao za realnost i inzistirao je na tome da se propaganda ne udalji previše od "raspoloženja naroda". Sam Goebbels je prije od svih ostalih spoznao granice propagande ali se do zadnjeg časa nadao nekom "čudu" koje će spriječiti propast nacističkog režima, drže autori filma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙