FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

CIAMPI: JEDNO STALNO MJESTO ZA EU U VIJEĆU SIGURNOSTI

RIM, 29. srpnja 2004. (Hina/AR) - Predsjednik talijanske republikeCarlo Azeglio Ciampi ponovio je u četvrtak da bi reformom Vijećasigurnosti Ujedinjenih naroda trebalo uspostaviti jedno stalno mjestoza Europsku uniju koja sada već ima 25 zemalja članica.
RIM, 29. srpnja 2004. (Hina/AR) - Predsjednik talijanske republike Carlo Azeglio Ciampi ponovio je u četvrtak da bi reformom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda trebalo uspostaviti jedno stalno mjesto za Europsku uniju koja sada već ima 25 zemalja članica.

Govoreći u Rimu na kraju trodnevnog seminara za talijanske veleposlanike u svijetu, Ciampi se uz ostalo zauzeo za reforme UN koje će omogućiti učinkovito djelovanje svjetske organizacije. Zauzimajući se za stalno mjesto EU u Vijeću sigurnosti Ciampi je rekao da bi se time osigurala "jedinstvena europska nazočnost" i "narodima koji čine veliku europsku kuću omogućilo da govore jednim glasom".

Prema pisanju talijanskog tiska, talijanska se vanjska politika pribojava da bi jednostavnim proširenjem sa sadašnjih pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN na nove, prvenstveno Japan i Njemačku, Italija ostala izvan skupine zemalja koje žele nešto značiti na međunarodnoj pozornici. UN bi, po ocjeni Rima, bila pravednija organizacija kad bi se reformom osiguralo da stalne članice Vijeća sigurnosti budu pojedine zajednice zemalja ili potkontinenti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙