FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

CEZ ŽELI POSTATI VELIKI IGRAČ U SREDIŠNJOJ EUROPI

PRAG, 24. kolovoza 2004. (Hina) - Češki proizvođač električne energijeCEZ ubrzava svoj ambiciozan program inozemnog širenja kako bi postaojedan od velikih igrača u središnjoj i istočnoj Europi, piše TheFiancial Times.
PRAG, 24. kolovoza 2004. (Hina) - Češki proizvođač električne energije CEZ ubrzava svoj ambiciozan program inozemnog širenja kako bi postao jedan od velikih igrača u središnjoj i istočnoj Europi, piše The Fiancial Times.

"Ako želimo nastaviti ostvarivati povrat po kapitalu našim dioničarima, moramo rasti", rekao je novi izvršni direktor te državne kompanije Martin Roman. "Sada je upravo pravo vrijeme za rast. U iduće dvije godine bit će u regiji mnogo više ponuđeno na prodaju negoli u proteklih 10 godina".

Vlade u središnjoj i istočnoj Europi dijele elektroprivrede na manje dijelove kojima se lakše upravlja, što ide CEZ-u na ruku. Štoviše, neki tradicionalni ponuđači, poput francuskog EDF-a i njemačkog RWE-a, privremeno su izbačeni iz igre, a nakon propasti Enrona vrijednost energetske imovine se spustila, što pruža priliku CEZ-u da 'nešto ulovi'.

"Mi smo u odličnoj poziciji da uspijemo", rekao je Roman. "Bio bi to grijeh prema našim vlasnicima da ne sudjelujemo".

CEZ je nedavno pobijedio na javnom natječaju za kupovinu tri distributivne kompanije u Bugarskoj, ponudivši 281,5 milijuna eura, čime je povećao svoju bazu korisnika s 3,4 na 5,3 milijuna. Jedan je od tri ponuđača u završnoj fazi privatizacije slovačke elektroprivrede, čime bi svoj kapacitet od 12 gigavata mogap uvećati za još sedam.

Prilike u toj kompaniji traže u devet država regije, posebno na Balkanu. "Toliko je mnogo za prodaju da bismo bili sretni i kada bismo kupili trećinu toga", izjavio je Roman. Rumunjsku, Bugarsku i zemlje bivše Jugoslavije smatra privlačnima zbog njihova golema potencijala za gospodarskim rastom, ali i dugoročnog nedostatka struje.

Kako je istaknuo čelnik CEZ-a, u tim zemljama njegova kompanija ima prirodnu prednost u odnosu na ostale zapadnoeuropske rivale, jer nema jezičnih barijera, dok su tehnologija, pa čak i mentalni sklop, slični.

CEZ može jednostavno financirati svoje akvizicije jer ima nisku razinu zaduženosti te sličan kreditni rejting kao i međunarodni igrači. U lipnju je izdao 400 milijuna eura vrijedne obveznice, od čega će se dio iskoristiti i za buduće akvizicije. "Čak i kad bismo potrošili tri milijarde eura na akvizicije, bili bismo s najmanjim dugom među velikim igračima", kazao je Roma.

Ta kompanija generira puno gotovine i zbog svoje dominantne pozicije na domaćem tržištu te snažnog izvoza - lani je bio drugi najveći izvoznik struje u Europi. Svake godine generira milijardu eura gotovine, po čemu je najprofitabilnija elektroenergetska kompanija u Europi u terminima povrata u odnosu na prodaju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙