FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

slovačka na vrhu, slovenija na dnu liste njemačkih ulagača - tisak

LJUBLJANA,13. kolovoza(Hina) - Zbog poreznih olakšica i niske cijenerada Slovačka je najzanimljiviji cilj za njemačke tvrtke kojeinvestiraju u nove članice EU-a, dok je Slovenija po svimpokazateljima uvjerljivo na zadnjem mjestu, piše u petak ljubljanskilist "Dnevnik" pozivajući se na studiju ekspertne skupine Deka-Bank,koju su objavile češke "Hospodarske novine" i njemački"Handelsblatt".
LJUBLJANA,13. kolovoza(Hina) - Zbog poreznih olakšica i niske cijene rada Slovačka je najzanimljiviji cilj za njemačke tvrtke koje investiraju u nove članice EU-a, dok je Slovenija po svim pokazateljima uvjerljivo na zadnjem mjestu, piše u petak ljubljanski list "Dnevnik" pozivajući se na studiju ekspertne skupine Deka-Bank, koju su objavile češke "Hospodarske novine" i njemački "Handelsblatt".

Opsežna studija pripremljena je na osnovi odgovora među srednjim i malim njemačkim poduzećima koja predstavljaju tipičan uzorak, ali je indikativna i za druge investitore iz zapadne Europe koji ulaze u istočnoeuropske države proširenog EU-a, piše list.

Češka, Poljska i Madžarska, a osobito Slovenija "žrtve su vlastitog napretka" u pogledu zainteresiranosti stranih ulagača, jer u njima prosječni bruto dohodak dostiže oko 500 eura, a u samoj Sloveniji je i dvostruko veći, što destimulira ulagače. Osim toga, navodi se u studiiji, u tim su zemljama povećani i opći troškovi, a Češka, Poljska i Madžarska bilježe i pojave korupcije.

Slovačka, Litva i Latvija na vrhu su ljestvice zemalja u koje je poželjno investirati i toga su svjesne, a i dalje će privlačiti strane investicije ako radikalno promijene poreznu politiku i tako privuku strani kapital, izjavio je jedan od vođa spomenutog istraživačkog projekta Dietmar Hornung.

Slovenija, po ocjenama skupine, može iduće godine računati na najviše 420 milijuna eura investicija, a Slovačka na četvorostruki iznos, navodi list.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙