FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 24. kolovoza 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti do 4,30sati
ZAGREB, 24. kolovoza 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti do 4,30 sati

BOL - Predsjednik Stjepan Mesić rekao je jučer u Bolu na Braču da država mora funkcionirati i reagirati u "slučaju Joras" jer je nedopustivo da netko zatvara ceste i prenosi dio teritorija u drugu državu. Joras je u subotu predvodio četvoricu slovenskih državljana koji su gredama blokirali slovenski granični prijelaz Sečovje, što vodi prema hrvatskom prijelazu Plovaniji u Istri. Badinterova komisija je utvrdila da su granice bivših država današnje granice temeljene na Ustavu iz 1974., kazao je Mesić, dodajući da je ta kopnena granica definitivno riješena, no nisu riješene granice na moru. O granici na moru se treba dogovoriti, a ako to ne uspije, neka se problem riješi arbitražom, rekao je Mesić, ocijenivši da pojedinačne razmirice ne utječu na vrlo dobre odnose sa Slovenijom.

SLAVONSKI BROD - Brodsko-posavski župan Mato Dorić proglasio je jučer elementarnu nepogodu u općinama Brodski Stupnik i Oriovac, gdje je olujno nevrijeme praćeno tučom u subotu nanijelo velike štete na poljoprivrednim kulturama, posebice vinogradima i voćnjacima. Županijski dužnosnici zadnje dvije godine traže potpunu uspostavu obrane od tuče, uključivo i uporabu protugradnih raketa, i zahtijevaju da se utvrdi odgovornost jer se Zakon o obrani od tuče ove sezone nije poštivao.

ZAGREB - Predsjednik Središnjeg odbora HNS-a Radimir Čačić izjavio je jučer da Vlada, uprkos obećanjima, do kraja mandata neće graditi nove cestovne pravce te da definitvno odustaje od autoceste do Dubrovnika. Čačić je rekao da HDZ-ova Vlada sada obračunava deficit i po realno izvedenim radovima i po plaćenim radovima. Sve plaćene radove u ovoj godini Vlada prebacuje na trošak prošle godine i u deficit prošle Vlade, pa on raste sa 4,5 na 6,3 posto, a radove koji se ove godine realiziraju prebacuje na iduću godinu pa smanjuje svoj deficit za 0,4 posto, kazao je Čačić. HNS je osudio postavljanje spomen-ploče Mili Budaku u Svetom Roku.

ZAGREB - Više od 120 javnih i kulturnih djelatnika zatražilo je da nadležna državna tijela pokrenu obnovu političkih procesa održavanih u doba komunističke i drugih totalitarističkih vlasti, pa tako i procesa protiv Mile Budaka. Apel upućuju u povodu "najnovije medijske hajke na Milu Budaka" u kojoj na nedostojan način, osim notornih neznalica, sudjeluju i ostrašćeni njegovi politički mrzitelji. Neka se pravnom nepristranošću, prosudi njegova objektivna krivnja i neka se izrekne pravomoćna, pravno regulirana i na zakonu utemeljena presuda. Svi ćemo je priznati i poštovati", ističe se u apelu u kojem se iznosi 'deset činjenica i deset pitanja' o Mili Budaku. Dodaje se da je spomen-ploča Mili Budaku samo povod ovom tekstu, ali ne i bitno pitanje koje traži odgovor.

ZAGREB - Izložbom "Hrvatska renesansa", koja će 26. kolovoza biti otvorena u zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori, počinje nova izložbena sezona u toj galeriji, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare. Izložba "Hrvatska renesansa", koja je bila postavljena u Francuskoj, dokazala je da se europska renesansa ne može promatrati bez hrvatskog renesansnog udjela, rekao je autor izložbe Miljenko Jurković. Ravnateljica Galerije Klovićevi dvori Vesna Kusin najavila je kako već iduće godine "Francuska renesansa" stiže u Hrvatsku. Osim izložbe "Hrvatska renesansa", koja će se moći razgledati do 21. studenoga, u Klovićevim dvorima do kraja godine najavljuju još tri izložbe - "Dora Maar i Picasso", "Stoljeće gotike na Jadranu - slikarstvo u ozračju Paola Veneziana" i "Enigma objekta - kolekcija Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti Centra 'Georgesa Pompidoua".

ZAGREB - Maloprodajne cijene motornih benzina od danas će biti više za prosječnih 0,6 posto, dizelskih goriva za 1,1 posto, dok se cijena plavog dizela i lož ulja neće mijenjati, izvijestila je INA. Tako će se Super 98 prodavati po cijeni od 7,83 kune po litri, što je 0,5 posto više od dosadašnjih 7,79 kuna. Za 0,6 posto, ili za četiri lipe poskupjet će i ostale vrste motornih benzina - bezolovni Eurosuper 95 prodavat će se po 7,30 kuna, bezolovni Super 95 po 7,24 kune, te bezolovni Super Plus 98 po 7,46 kuna. Maloprodajne cijene eurodizela i dizela od sutra će biti više za 1,1 posto pa će eurodizel koštati 6,34 kune (do sada 6,27 kuna), a dizel 6,24 kune (do sada 6,17 kuna). Od početka godine maloprodajne cijene motornih benzina povećane su za oko 14 posto, dok su dizelska goriva poskupjela za 20-ak posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙