FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SLOVENSKI MINISTAR VANJSKIH POSLOVA OSUDIO MESIĆEVU IZJAVU

LJUBLJANA,23. kolovoza 2004.(Hina) - Slovenski ministar vanjskihposlova Ivo Vajgl osudio je u ponedjeljak izjavu hrvatskogpredsjednika Stjepana Mesića u vezi s Jožkom Jorasom i problemima nagranici.
LJUBLJANA,23. kolovoza 2004.(Hina) - Slovenski ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl osudio je u ponedjeljak izjavu hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića u vezi s Jožkom Jorasom i problemima na granici.

"To je izjava koju predsjednici mogu dati samo kad su na ljetovanju", rekao je Vajgl za slovensku agenciju STA, komentirajući Mesićevu izjavu da je granica na kopnu između Slovenije i Hrvatske određena i poznata te da Joras, koji živi u Mlinima u općini Buje, može prodati kuću ako želi živjeti u Sloveniji.

"Granica će biti dogovorena i konačna kad se o njoj dogovorimo i kad dogovor potpišu najviši predstavnici naših država", rekao je Vajgl.

Dodao je da granica zasad nije određena pa zato "svako tjeranje Jorasa zvuči onako kako je zvučalo tjeranje Slovenaca u Philadelphiju".

Riječ je o aluziji na poznatu verbalnu polemiku između slovenskoga i srbijanskoga izaslanstva na jednom od završnih susreta jugoslavenskih partijskih organizacija s kraja osamdesetih godina prošlog stoljeća, u vrijeme dominacije Slobodana Miloševića.

Šef srbijanskog izaslanstva Slovencima je tada rekao da moraju živjeti u Jugoslaviji ili se preseliti "u Graz ili Philadelphiju", a slovenski predstavnik replicirao mu je riječima da Slovence iz Slovenije "nisu izbacili Švabe, pa neće ni Švabići". Srpski se izaslanik, naime, prezivao Švabić.

(Hina) xfl ydgk

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙