FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

USKORO REFERENDUMSKA KAMPANJA U CRNOJ GORI O RAZDRUŽIVANJU SA SRBIJOM

PODGORICA, 23. kolovoza 2004. (Hina) - Vlasti u Crnoj Gori započet ćeidućeg mjeseca službeno referendumsku kampanju o razdruživanju saSrbijom, javili su u ponedjeljak podgorički mediji, precizirajući kakoće cijelu aktivnost s tim u vezi predvoditi veleposlanik državnezajednice u Rimu Branko Lukovac.
PODGORICA, 23. kolovoza 2004. (Hina) - Vlasti u Crnoj Gori započet će idućeg mjeseca službeno referendumsku kampanju o razdruživanju sa Srbijom, javili su u ponedjeljak podgorički mediji, precizirajući kako će cijelu aktivnost s tim u vezi predvoditi veleposlanik državne zajednice u Rimu Branko Lukovac.

Dnevnik "Dan" navodi kako će Lukovac zbog kampanje najveći dio vremena provoditi u Crnoj Gori, a povremeno će putovati u Rim radi veleposlaničkih obaveza.

Priča o razdruživanju Srbije i Crne Gore počela je odmah nakon potpisivanja Sporazuma o zajedničkoj državi, odnosno uniji dviju država. Tim dokumentom je, naime, dana mogućnost članicama unije da nakon tri godine mogu organizirati referendum, na kojem bi građani odlučili u kojoj će i kakvoj državi živjeti.

Crnogorski premijer Milo Đukanović najavio je skore razgovore vlasti u Beogradu i Podgorici oko rješavanja problema o razdruživanju predlažući Srbiji češko-slovački model.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović rekao je kako se "referendum u Crnoj Gori mora održati kao demokratski izraz volje građana o njezinoj budućnosti", te da "građani trebaju odlučiti "hoće li unija opstati ili nestati".

Novi šef crnogorske diplomacije Miodrag Vlahović ocijenio je kako "sumnje o neovisnosti Crne Gore nisu izravno vezane za nju, nego za neke neriješene probleme regije, prije svega za Kosovo".

"Kosovo je neka vrsta brane da se finaliziraju stvari i definiraju odnosi i relacije na zapadnom Balkanu", rekao je Vlahović dodajući kako su "i Srbija i Crna Gora u svojevrsnoj ovisnoj poziciji u odnosu na Kosovo

Čelnik Demokratske unije Albanaca (DUA) Ferhat Dinoša ocijenio je u ponedjeljak kako bi "najdemokratskije rješenje za stabilizaciju prilika na Balkanu bili paralelni referendumi u Crnoj Gori i na Kosovu".

"Ukoliko razgovori vlada Crne Gore i Srbije o razdruživanju po češko-slovačkom modelu ne uspiju, raspisivanje paralelnih referenduma u Crnoj Gori i na Kosovu bilo bi najdemokratskije rješenje", izjavio je Dinoša.

Komentirajući ocjene da će međunarodna zajednica razgovore vlada Crne Gore i Srbije uvjetovati širim kontekstom, odnosno neriješenim pitanjem Kosova i sigurnosnim prilikama na Balkanu, Dinoša je rekao da je to samo potvrda da se još nije završio proces raspada bivše SFRJ.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙