FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sinj: počela DJEČJA ALKA u VUČKOVIĆimA

SINJ, 20. kolovoza 2004. (Hina) - Natjecanjem alkarića za Baru danas suu Vučkovićima, najvećem zaseoku sinjskog sela Brnaza, počeleovogodišnje trodnevne 49. svečanosti i natjecanja tradicionalne Dječjealke Vučkovića.
SINJ, 20. kolovoza 2004. (Hina) - Natjecanjem alkarića za Baru danas su u Vučkovićima, najvećem zaseoku sinjskog sela Brnaza, počele ovogodišnje trodnevne 49. svečanosti i natjecanja tradicionalne Dječje alke Vučkovića.

Natječe se 20 dječaka u dobi od 3 do 10 godina, svi iz roda Vučkovića iz kojeg je potekao i fra Pavle Vučković, jedan od vođa obrane Sinja 1715. i pobjede u borbi s Turcima kad je u čast te pobjede ustanovljena viteška igra Sinjska alka.

Natjecanja i svečanosti u Vučkovićima održavaju se po pravilima prave sinjske viteške igre Alke. Dječaci, koji nastupaju pod nadimcima kao što su Dopunski Broj, Čaruga, Vatreni Poljubac, Povratak, Jedva i tako redom, trče, dakako, bez konja, i u odorama koje su šile njihove bake i mame.

Sutra je natjecanje za Čoju, a u nedjelju se alkarići "bore" za naslov "slavodobitnika" Dječje alke Vučkovića, pokrovitelj koje je grad Sinj i Viteško alkarsko društvo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙