FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završene alkarske svečanosti - Nenad Bikić slavodobitnik

SINJ, 8. kolovoza 2004. (Hina) - Alkar Nenad Bikić, 39-godišnjiinženjer PTT-a, slavodobitnik je 289. sinjske alke, a pogodio je jednu"sridu" i dva puta po dva "punta", te ukupno skupio sedam bodova itime nadmašio ostalih 16 kopljanika.
SINJ, 8. kolovoza 2004. (Hina) - Alkar Nenad Bikić, 39-godišnji inženjer PTT-a, slavodobitnik je 289. sinjske alke, a pogodio je jednu "sridu" i dva puta po dva "punta", te ukupno skupio sedam bodova i time nadmašio ostalih 16 kopljanika.

Alkar Nenad Bikić ovogodišnji je pobjednik Bare, koja se trčala u petak.

Alkari su danas u tri trke pogodili osam "srida".

Obnašatelj dužnosti alkarskoga vojvode Ivan Čikara čestitao je slavodobitniku Bikiću na junačkome megdanu i na koplje mu privezao znamen pobjede - hrvatsku trobojnicu, a pripala mu je i zlatna plaketa Viteškog alkarskog društva. I ove godine, i to treći put za redom, pokrovitelj Alke je "puk Sinja i Cetinske krajine" pa će slavodobitniku trofeji pokrovitelja - zlatni prsten i sablja biti uručeni na tradicionalnoj alkarskoj večeri u ponedjeljak ili utorak.

Pozdravljajući oko 10 tisuća posjetitelja, među kojima su bili i mnogobrojni stranci koji ljetuju u Hrvatskoj, Ivan Čikara podsjetio je prije početka alkarskog nadmetanja na slavnu prošlost sinjskoga kraja citirajući Andriju Kačića Miošića, koji je opisao pobjedu Sinjana i Cetinjana nad Turcima godine 1715., u čiju se čast Alka i trči.

Povjest nas uči ljubiti, poštivati, cijeniti i promicati sve što se slobode i Domovine tiče i njezinih vječnih vrednota. Dužnost je svakog građanina biti njezinim vojnikom, kao što su hrvatski branitelji pokazali u Domovinskom ratu pod vodstvom Franje Tuđmana i ostvarili vjekovni san, rekao je Čikara.

Spomenuo je i francuskoga vojnog ordinarija, koji je rekao da se divi Hrvatima jer imaju vrijednosti koje se u Europi gube, a bez kojih ona ne može živjeti.

"I ova naša viteška igra Alka doprinos je kulturnom bogatstvu ne samo Hrvatske, nego i Europe i svijeta", rekao je Čikara.

Samo jedinstvom i odlučnošću, kako smo bezbroj puta u povijesti pokazali, posebno u Domovinskom ratu, možemo doći do cilja - izgradnje boljeg i pravednijeg društva, istaknuo je na kraju pozdravnoga govora Ivan Čikara.

Današnje alkarsko slavlje počelo je jutros pucnjima prangija s drevne sinjske tvrđave, gdje je za alkare i goste održan sat povijesti i služena misa zahvalnica.

Među gostima - predstavnicima civilnih i vojnih vlasti, političkih stranaka i Crkve - u svečanoj loži bili su potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, nekoliko saborskih zastupnika, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, nekoliko veleposlanika te umirovljeni general Tihomir Blaškić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙