FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PROSLAVLJEN 554. ROĐENDAN OCA HRVATSKE KNJIŽEVNOSTI MARKA MARULIĆA

SPLIT, 18. kolovoza 2004. (Hina) - Proslava 554. rođendana ocahrvatske književnosti Marka Marulića održana je u srijedu u Muzejugrada Splita.
SPLIT, 18. kolovoza 2004. (Hina) - Proslava 554. rođendana oca hrvatske književnosti Marka Marulića održana je u srijedu u Muzeju grada Splita.

Rođendansko slavlje u čast oca hrvatske književnosti već petu godinu za redom priređuje Centar za proučavanje Marka Marulića i njegova humanističkoga kruga "Marulianum".

Marko Marulić rodio se u Splitu 18. kolovoza 1450., a umro je u istom gradu 5. siječnja 1524. Marulić je po općem sudu najvažniji hrvatski pisac 15. i 16. stoljeća, nacionalni klasik, tvorac prvog epa na hrvatskom jeziku ("Judita"), ujedno klasik kršćanske književnosti te humanist europskog formata. Pisao je na hrvatskom, latinskom i ponešto na talijanskom jeziku. Odjeci i utjecaji Marulićevih hrvatskih djela, po kojima je u 19. stoljeću stekao naziv oca hrvatske književnosti, nalaze se u brojnih hrvatskih autora od 16. stoljeća do danas.

Rođendansko slavlje danas je uveličao i nastup vokalista "Salone", pod ravnanjem maestra Ljube Stipišića. Izrezala se i tradicionalna rođendanska torta i popio šampanjac u slavu Marka Marulića.

Na svečanosti su akademik Mirko Tomasović i voditelj "Marulianuma" Bratislav Lučin predstavili i zbornik radova s prvog međunarodnog skupa o velikom hrvatskom pjesniku "Marko Marulić - latinski i hrvatski pisac", održanog u Splitu u organizaciji nakladničke kuće Logos 1984. godine.

Tomasović i Lučin kazali su kako su urednici zbornika, objavljenog u nakladi Književnog kruga iz Splita, dr. Ivo Sanader i akademik Mirko Tomasović bili i organizatori skupa kojim je prije dva desetljeća inicirano proučavanje Marulićeve književne baštine na svjetskoj razini.

"Marulianum", koji je počeo djelovati u prosincu 1995., nastavlja i proširuje istraživanje Marulićeva djela započeto u Književnom krugu Split u sklopu rada na objavljivanju Marulićevih sabranih djela. Djelatnost je centra znanstveno-stručna, dokumentacijska, nakladnička i organizacijska. Osobito se nastoji oko uspostave međunarodne suradnje i oko promicanja Marulićeva imena u međunarodnim krugovima

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙