FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PROSLAVA VELIKE GOSPE U ALJMAŠU I DRAGOTINU

ALJMAŠ/DRAGOTIN, , 15. kolovoza 2004. (Hina) - Od ranoga jutrahodočasnici iz Slavonije i Baranje u kolonama su se pješice kretaliprema aljmaškome svetištu Gospe od Utočišta, na proslavu blagdanaVelike Gospe, a među njima su bili i invalidi Domovinskog rata.
ALJMAŠ/DRAGOTIN, , 15. kolovoza 2004. (Hina) - Od ranoga jutra hodočasnici iz Slavonije i Baranje u kolonama su se pješice kretali prema aljmaškome svetištu Gospe od Utočišta, na proslavu blagdana Velike Gospe, a među njima su bili i invalidi Domovinskog rata.

Po riječima Đure Glogoškog, predsjednika Udruge stopostotnih invalida Domovinskog rata, među tridesetak invalida koji su pješice ili u kolicima iz Osijeka došli u Aljmaš bila su i sedmorica stopostotnih invalida te predstavnici mnogih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Blagdansku misu predvodio je đakovači i srijemski biskup Marin Srakić, koji je istaknuo da je Marija najmilosnija zagovornica obespravljenih, bolesnih, umornih i uplašenih.

"Neka ovo bude misa zahvalnosti što danas 300. obljetnicu svetišta Gospe od Utočišta slavimo uz novu crkvu", rekao je biskup i podsjetio da je stara crkva srušena u velikosrpskoj agresiji godine 1991.

Zbog mnogobrojnih vjernika, misa je služena ispred nove aljmaške crkve, koju je biskup Marin Srakić posvetio 1. kolovoza, kada je obilježeno trinaest godina progonstva te sedam godina povratka.

U povodu svetkovine Velike Gospe nekoliko tisuća vjernika iz Đakovštine i okolice hodočastilo je u Dragotin blizu Đakova, marijansko svetište staro više od 700 godina.

Mnogobrojni vjernici u Dragotin, udaljen sedam kilometara od Đakova, hodočaste pješice.

Središnje misno slavlje u dragotinskom svetištu sinoć je predvodio đakovački i srijemski pomoćni biskup Đuro Hranić, koji je u propovijedi istaknuo važnost blagdana Uznesenja Blažene Djevice Marije u kršćanskome životu.

Uz misno slavlje održana je i tradicionalna procesija sa svijećama, a svečano je iznesena i slike Blažene Djevice Marije, najvredniji predmet u dragotinskoj crkvi.

Danas, na svetkovinu Velike Gospe, marijanske pobožnosti u dragotinskom svetištu nastavljene su misama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙