FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SIŠČANI U posjetu hrvatskoj nacionalnoj manjini u RUMUNJSKOJ

SISAK, 13. kolovoza 2004. (Hina) - Izaslanstva grada Siska,Sisačko-moslavačke županije i Županijske komore s članovima sisačkogaFolklornog ansambla "Ivana Gorana Kovačića" otputovala su večeras uposjet hrvatskoj nacionalnoj manjini u Rumunjskoj u njihovo središteKaraševo kod grada Rešice, te njezinoj najvećoj i vodećoj udruzi,karaševskom Zajedništvu Hrvata u Rumunjskoj.
SISAK, 13. kolovoza 2004. (Hina) - Izaslanstva grada Siska, Sisačko-moslavačke županije i Županijske komore s članovima sisačkoga Folklornog ansambla "Ivana Gorana Kovačića" otputovala su večeras u posjet hrvatskoj nacionalnoj manjini u Rumunjskoj u njihovo središte Karaševo kod grada Rešice, te njezinoj najvećoj i vodećoj udruzi, karaševskom Zajedništvu Hrvata u Rumunjskoj.

Folkloraši sisačkog "Gorana" odazvali su se pozivu bratskoga Kulturno-umjetničkog društva "Karaševska zora" iz Karaševa, najvećeg naselja s većinskim hrvatskim stanovništvom u Rumunjskoj, u kojemu živi oko 3300 stanovnika, kako bi u nedjelju, 15. kolovoza, u Karaševu i crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije sudjelovali u proslavi najvećeg blagdana karaševskih Hrvata,Velike Gospe. Ondje će s domaćim kulturno-umjetničkim društvom održati više koncerata.

Gradsko i županijsko gospodarstvo izaslanstvo će s vodstvom Zajedništva Hrvata u Rumunjskoj, pod vodstvom predsjednika Zajedništva i zastupnika u rumunjskom parlamentu prof. Milje Radana, razgovarati o međuregionalnoj i međudržavnoj gospodarskoj suradnji, o čemu će u ponedjeljak, 16. kolovoza, razgovarati i u županijskom središtu Rešici s predstavnicima Karaš-Severinske županije i Gospodarske komore.

Po riječima predsjednika Županijske komore u Sisku Ante Bobetka bit će potpisan sporazum o gospodarskoj suradnji i partnerstvu te dogovoren susret gospodarstvenika, poduzetnika i obrtnika.

Cilj posjeta je pomoći hrvatskoj manjini u Rumunjskoj u razvoju njezinih gospodarskih mogućnosti te međuregionalna suradnja dviju županija država koje su kandidati za prijam u članstvo Europske unije, naglasio je Bobetko.

Osim Bobetka u izaslanstvu su dožupan Velimir Kvesić i član Gradskog poglavarstva Milan Ivanković.

Predstavnici "I. G. Kovačića" predat će karaševskim domaćinima petstotinjak knjiga hrvatskih pisaca za knjižnicu koju otvaraju u novom mjesnom Domu kulture. Knjige su prikupljene kako bi se pomoglo tamošnjoj hrvatskoj manjini koja je, uz Janjevo, najstarija hrvatska dijaspora u svijetu, da očuva nacionalni identitet, jezik, pismo i običaje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙