FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SVETI ROK: NIJE POSTAVLJENA SPOMEN-PLOČA MILI BUDAKU

SVETI ROK, 16. kolovoza 2004. (Hina) - Blagdan sv. Roka svečano jedanas obilježen u istoimenom mjestu u Lici, u općini Lovinac, a uistoimenoj crkvi održano je svečano misno slavlje koje je predvodioličko- senjski biskup msgr. Mile Bogović.
SVETI ROK, 16. kolovoza 2004. (Hina) - Blagdan sv. Roka svečano je danas obilježen u istoimenom mjestu u Lici, u općini Lovinac, a u istoimenoj crkvi održano je svečano misno slavlje koje je predvodio ličko- senjski biskup msgr. Mile Bogović.

Na svečanosti obilježavanja blagdana sv. Roka u crkvi i oko nje okupilo se više tisuća mještana tog ličkog sela i okolnih mjesta, kao i gostiju iz drugih hrvatskih krajeva.

Iako je po nekim najavama bilo predviđeno da će danas biti postavljena spomen-ploča Mili Budaku, ustaškom doglavniku i doministru u Pavelićevoj vladi, to se nije dogodilo. Kućište na dvorišnom zidu crkve, na kojem je predviđeno postavljanje ploče, ostalo je tako i dalje prazno.

Organizatori, predstavnici mještana sv. Roka koji žive u Kanadi, izjavili su da odustaju od postavljanja ploče zbog negativnih reakcija izazvanih u Hrvatskoj.

Upitani poslijepodne za vrijeme i poslije mise kako komentiraju moguće postavljanje spomen-ploče, gotovo svi mještani su izjavili da su oni za postavljanje spomen- ploče, književniku Mili Budaku, a ne ustaškom ministru. Ako narod želi, neka se postavi, odgovarali bi na taj upit.

U samoj propovijedi za vrijeme svečane mise ličko-senjski biskup msgr. Mile Bogović nije spominjao stvorenu aferu oko postavljanja spomen-ploče. On je govorio uglavnom o vrijednostima koje treba njegovati, primjerice pozitivan odnos prema rađanju djece, radu, obitelji i domovini. Biskup je krstio peto dijete u obitelji Mašić iz Sv. Roka.

Tek na kraju mise biskup Bogović je podsjetio da je Sv. Rok posljednjih dana u središtu pozornosti, ne spomenuvši zbog čega. No pozvao je vjernike da sačuvaju svoje kršćansko i ljudsko dostojanstvo i da ne poduzimaju čine koji bi mogli izazvati negativne reakcije drugih.

Upitan nakon mise kako komentira odustajanje organizatora od postavljanja spomen-ploče Mili Budaku, biskup Bogović je rekao da pozdravlja taj čin i da ne treba poduzimati ništa što bi ogorčilo ili uvrijedilo druge. Kućište za spomen ploču na dvorišnom zidu, koji je doista u vlasništvu crkve, valja popuniti nekim drugim prihvatljivim motivom, rekao je. Dodao je da je Župno vijeće Župe sv. Rok doista sudjelovalo u pripremi inicijative za postavljanje spomen ploče.

Među nekoliko tisuća sudionika fešte kod crkve sv. Roka, koja je protekla u znaku istinske vjerske svečanosti, bilo ih je nekoliko koji su nosili kape s znakom vojske NDH, a kako je primijećeno, to su uvijek iste osobe koje idu s fešte na feštu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙