FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Misno slavlje u povodu 725. obljetnice prvoga pisanog spomena franjevaca u Virovitici

VIROVITICA, 16. kolovoza 2004. (Hina) - Polaganjem vijenaca naspomen-obilježje poginulim hrvatskim braniteljima na Gradskom grobljujutros je u Virovitici počela proslava Dana grada i blagdana sv. Roka.
VIROVITICA, 16. kolovoza 2004. (Hina) - Polaganjem vijenaca na spomen-obilježje poginulim hrvatskim braniteljima na Gradskom groblju jutros je u Virovitici počela proslava Dana grada i blagdana sv. Roka.

U crkvi sv. Roka misno slavlje predvodio je požeški biskup msgr. Antun Škvorčević. Tim događajem virovitička župa sv. Roka ušla je u godinu velikih jubileja - 725. obljetnice prvoga pisanog spomena franjevaca u Virovitici i 320. obljetnica povratka franjevaca u Viroviticu nakon odlaska Turaka i isto toliko godina od osnutka župe.

U propovijedi biskup Škvorčević je podsjetio na povijest i sadašnjost grada Virovitice i ulogu Crkve u njezinu razvoju, prije svega duhovnom.

"Čovjek nije biće koje djeluje samo po projektima materijalne naravi, nego i po duhovnim projektima, a u stvaranju Božjeg projekta čovjeka u Virovitici veliku ulogu ima upravo franjevački samostan", naglasio je biskup Škvorčević.

Govoreći o sv. Roku, zaštitniku virovitičke župe i grada Virovitice, koji je još prije 320 godine stanovnicima toga grada istaknut kao primjer, biskup je dodao: "To tko smo vidi se prema tome što činimo za druge, a ne po tome što činimo za sebe." Podsjetio je na primjer sv. Roka, koji je pomagao bolesnima od kuge, žrtvujući vlastit život.

"Civilizacija ljubavi jedini je put gdje čovjek može naći dostojanstvo kao pojedinac, obitelj i kao narod", poručio je. Dodavši kako se radujemo ulasku u Europu, istaknuo je da je sv. Roko bio svjetski čovjek, koji nije gledao granice, već je svoju ljubav i Božju zamisao čovjeka širio diljem Europe.

"Virovitica je grad koji i danas traga za svojim identitetom i u tom traganju mora se osloniti i na četrnaest stoljeća dugu hrvatsku povijest i ostvariti ne samo materijalne već i duhovni projekt po kojemu će se razvijati, jer nećemo opstati samo po materijalnom, nego to materijalno treba oplemeniti duhovnim kako bismo stvorili pravu vrijednost", zaključio je biskup Škvorčević.

Misno slavlje završilo je procesijom gradskim ulicama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙