FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MINISTAR Biškupić razgovarao s konzervatorima o boljoj zaštiti kulturne baštine

ZAGREB, 13. kolovoza 2004. (Hina) - Na sastanku ministra kulture BožeBiškupića i pročelnika konzervatorskih odjela, završenom danas naVisu, raspravljalo se o zaštiti kulturne baštine, te je zaključenoda će se - u cilju što bolje informiranosti hrvatske javnosti - zaobjavu pripremiti podatci o pravno zaštićenim kulturnim dobrima i toza nepokretnu kulturnu baštinu, priopćeno je iz Ministarstva kulture.
ZAGREB, 13. kolovoza 2004. (Hina) - Na sastanku ministra kulture Bože Biškupića i pročelnika konzervatorskih odjela, završenom danas na Visu, raspravljalo se o zaštiti kulturne baštine, te je zaključeno da će se - u cilju što bolje informiranosti hrvatske javnosti - za objavu pripremiti podatci o pravno zaštićenim kulturnim dobrima i to za nepokretnu kulturnu baštinu, priopćeno je iz Ministarstva kulture.

Publikacija će se pripremiti za područja pojedinih županija po vrstama dobara, a objaviti će se u elektroničkom i tiskanom obliku kako bi bila dostupna široj javnosti.

Za učinkovitije djelovanje Službe zaštite nužno je usavršiti jedinstveni informacijski sustav i uspostaviti zajednički dokumentacijski centar, uz uporabu najsuvremenije tehnologije, navodi se u priopćenju.

Započet će se s digitalizacijom dokumentacija, a u prvoj fazi obavit će se digitalizacija više od 40 tisuća mikrofilmiranih dokumenata.

Za što kvalitetnije praćenje stanja zaštićenih kulturnih dobara propisat će se obrasci i postupak utvrđivanja stanja.

Uspostavit će se redovito izvješćivanje o provedenim zaštitnim radovima, a posebno onima financiranim iz državnog proračuna. Izvješća će se objavljivati na web-stranici Ministarstva kulture i kao redoviti prilog Godišnjaka središnje stručne publikacije Ministarstva.

U izradbi je Pravilnik o arheološkim istraživanjima, kojim će se urediti uvjeti i način izvođenja arheoloških istraživanja, a osobito uvjeti i postupak za sudjelovanje inozemnih istraživača.

Sukladno Zakonu odredit će se sadržaj i izgled oznake za označavanje nepokretnih kulturnih dobara i način označavanja. Označavanjem će se osigurati pravna zaštita kulturnog dobra i informiranje javnosti.

Podneseno je i izvješće o dosadašnjoj provedbi odredaba Zakona, kojim se propisuje spomenička renta, koja u mnogočemu predstavlja prekretnicu u osiguravanju sredstava za sustavno očuvanje baštine.

Provedena je kritička rasprava o gradovima i općinama koje do sada izbjegavaju donošenje odluke o visini spomeničke rente i time onemogućuju provedbu Zakona i kvalitetno očuvanje kulturne baštine na svom području.

Negativano stajalište gradova prema očuvanju spomenika kulture bit će kritički valoriziran pri raspodjeli sredstava iz državnog proračuna, navodi se u priopćenju.

Odlučeno je da će se putem medija informirati o važnosti i učincima uvođenja spomeničke rente za sustavno očuvanje baštine.

Izradit će se analiza petogodišnje provedbe Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, na temelju koje će se do kraja godine organizirati rasprava o poboljšanju primjene pravnih propisa.

Donesena je odluka da se u 2005. godini organizira međunarodni skup o zaštiti i očuvanju kulturne baštine s osvrtom na poslijeratnu obnovu i iskustva u primjeni spomeničke rente.

Na sastanku je također zaključeno kako u konzervatorskim odjelima i službi inspekcije nedostaje stručnih kadrova, te je odlučeno da će se imenovati glavni konzervator za arheološku baštinu, a pročelnicima konzervatorskih odjela imenovat će se zamjenici.

Razmotrena je i potreba osnivanja novih konzervatorskih ureda za Bjelovarsko-bilogorsku, Koprivničko-križevačku i Krapinsko-zagorsku županiju.

Izražena je potreba osnivanja restauratorske radionice Hrvatskog restauratorskog zavoda (HRZ) u Šibeniku i Rijeci, te dovršenje prostora Hidroarheološkog centra i radionice u Zadru.

Razmotrena je razina opremljenosti službe te su donesene smjernice za daljnje opremanje, a za sve zadaće utvrđeni su izvršitelji i rokovi, ističe se u priopćenju Ministarstva kulture.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙