FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NA VISOVAČKOJ VISORAVNI IZVEDENA OPERA NIKOLA ŠUBIĆ ZRINSKI

MILJEVCI, 9. kolovoza 2004. (Hina) -
MILJEVCI, 9. kolovoza 2004. (Hina) -

Više od 600 ljubitelja glazbe okupilo se sinoć na visovačkoj visoravni, gdje je uz spomenik kralju Petru Svačiću izvedena opera "Nikola Šubić Zrinski" Ivana pl. Zajca.

Nastupio je simfonijski orkestar HRT pod ravnanjem maestra Nikše Bareze te solisti Ratimir Kliškić, Antonija Boroša, Miljenka Grden, Hrid Matić, Franjo Pavić, Jure Mirošević i Muški zbor HNK Split.

U veličanstvenom prizoru Nacionalnoga parka Krke, kiša je nakratko zaprijetila izvođenju opere, a munje što su sijevale s rupljanskoga i drniškoga područja dodatno su dočarale posljednju bitku Zrinskog.

Opera "Nikola Šubić Zrinski" izvedena je u okviru Visovačkih glazbenih večeri, koje su prvi put organizirane 2002., kad je izveden Gotovčev oratorij "Kralj Petar Svačić" u okviru obilježavanja 900-te obljetnice smrti posljednjega hrvatskog kralja Petra Svačića.

Vidikovac uz spomenik kralju, odakle se pruža pogled na Visovačko jezero i franjevački samostan pokazao se izvrsnom prirodnom pozornicom.

Odbor za kulturu miljevačkoga sabora s fra Šimom Samcem i prvakom opere HNK Zagreb Hridom Matićem na čelu, želeći nastaviti Visovačke večeri i sljedećih godina osmislio je višegodišnji program. Na tom prostoru, kako je zamišljeno, prikazivala bi se djela hrvatskih autora prožeta nacionalnom i sakralnom tematikom.

(Hina) xavuk ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙