FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OPEC ZABRINUT CIJENAMA NAFTE

JAKARTA, 20. kolovoza 2004. (Hina/Reuters) - Predsjednik OPEC-a PurnomoYusgiantoro izjavio je danas da je zabrinut nastavljenim rastom cijenanafte na svjetskom tržištu, no da u tom naftnom kartelu još nisuvidjeli jačanje inflacije uslijed rasta troškova energije.
JAKARTA, 20. kolovoza 2004. (Hina/Reuters) - Predsjednik OPEC-a Purnomo Yusgiantoro izjavio je danas da je zabrinut nastavljenim rastom cijena nafte na svjetskom tržištu, no da u tom naftnom kartelu još nisu vidjeli jačanje inflacije uslijed rasta troškova energije.

Na upit novinara o skoku cijene barela nafte na američkom tržištu na tek nešto ispod 50 dolara, kazao je da je zabrinut takvim poskupljenjem. "Ali, trenutno ne vidimo rast inflacije uslijed skoka troškova goriva", izjavio je.

Barel nafte na američkom tržištu s rokom isporuke u rujnu poskupio je danas 28 centi, na 48,98 dolara, najviše u 21-godišnjoj povijesti tog tržišta, nakon što je jučer ojačao tri posto. Na londonskom tržištu cijena nafte također je rekordna, u visini 44,5 dolara za barel.

Purnomo, ujedno i indonezijski ministar za naftu, rekao je da će OPEC čekati regularno zasjedanje kartela 13. rujna u Beču, prije nego se odluči na neki potez. Na tom sastanku, uz predstavnike članica OPEC-a, okupit će se i predstavnici ostalih proizvođača nafte. "Od njih namjeravamo čuti novi razvoj situacije i tada očekujemo da bismo mogli početi rješavati problem", rekao je Purnomo. "Očekujemo značajne rezultate s tog OPEC-ova sastanka", kazao je, bez daljnjih pojašnjenja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙