FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Rovinju 27. do 29. kolovoza Svjetski kongres naturista

ZAGREB, 19. kolovoza 2004. (Hina) - U Rovinju će se od 27. do 29.kolovoza održati 29. svjetski kongres Međunarodne naturističkefederacije (INF) na kojemu se očekuje oko 200 sudionika iz više od 30zemalja svijeta, članica te organizacije, a glavna tema bit ćesuvremeni trendovi u naturizmu (nudizma) s posebnim osvrtom na stanjeu Hrvatskoj i Europi.
ZAGREB, 19. kolovoza 2004. (Hina) - U Rovinju će se od 27. do 29. kolovoza održati 29. svjetski kongres Međunarodne naturističke federacije (INF) na kojemu se očekuje oko 200 sudionika iz više od 30 zemalja svijeta, članica te organizacije, a glavna tema bit će suvremeni trendovi u naturizmu (nudizma) s posebnim osvrtom na stanje u Hrvatskoj i Europi.

Kongres će se, pod pokroviteljstvom Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka te u suorganizaciji Kamping udruge Hrvatske (KUH), održati u jednom od najboljih hrvatskih kampova, specijaliziranom za naturiste, FKK Valalti kod Rovinja.

Taj je kamp, po riječima glavnog tajnika KUH-a Jerka Sladoljeva, jedan od rijetkih u Hrvatskoj koji slijedi suvremene kamp trendove, a svojim gostima svake godine nudi nove sadržaje i usluge u koje ulažu većinu ostvarenog godišnjeg prihoda. Stoga i ne čudi, kaže, što su više od 70 posto njegovih gostiju "povratnici" i što ga njemački auto klub ADAC već godinama svrstava među najbolje kampove u Europi.

O samom kongresu Sladoljev kaže da je to još jedno veliko priznanje hrvatskom turizmu, u čijem je razvoju naturizam (ili nudizam) uvijek imao svoje mjesto, a gosti toga tipa dobro prihvaćeni.

Hrvatska je trenutno, ističe Sladoljev, po naturističkim kapacitetima treća zemlja u Europi, iza Francuske i Danske, a u njenih 13 naturističkih središta, od čega su 9 kampovi, ima mjesta za 26,5 tisuća osoba. Prošle je godine u tim kapacitetima boravilo nešto više od 500 tisuća naturista, ostvarili su 4,5 milijuna noćenja, što je nešto više od trećine ukupnih kamp noćenja u Hrvatskoj i oko desetina ukupnih noćenja.

Među naturistima više od 90 posto su stranci, od kojih je najviše Nijemaca, Austrijanaca, Talijana, Nizozemaca, Slovenaca i Belgijanaca. Domaćih je u tim središtima tek 0,5 posto.

Sladoljev iznosi i slobodne procjene po kojima se 15 posto svih hrvatskih gostiju kupaju bez odjeće, bilo u naturističkim središtima, bilo van njih, na divljim plažama, po uvalama otoka i slično. Time se, kaže, potvrđuje i stara teza da u Hrvatsku zbog naturizma i tolerancije kupanja bez odjeće dolazi svaki peti turist.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙